Plodovi šume na tanjuru

Čarobna šuma

Tart s čokoladom i kestenima

Slastica rustikalnog prizvuka od prhkoga tijesta izvrsno će se uklopiti u jesenski ugođaj. Kremasto, mirisno i aromatično, najbolje opisuje ovaj tart s čokoladom i kestenima.

  • 60 min
  • Jednostavno
Tart s čokoladom i kestenima

Sastojci

Za tijesto:

Za čokoladnu kremu:

Za kremu od kestena:

Za ukrašavanje:

Priprema

  1. Pomiješajte suhe sastojke: brašna, sol i šećer. Maslac tupim nožem sjedinite sa suhim sastojcima, a zatim vrlo kratko trljanjem među dlanovima napravite mrvičastu smjesu.
  2. Dodajte žumanjak i vodu pa ih sjedinite s ostalim sastojcima gnječenjem među dlanovima. Tijesto premjestite na radnu plohu, oblikujte disk i zamotajte ga u plastičnu foliju. Ohladite 1 sat.
  3. Nakon hlađenja, tijesto razvaljajte na veličinu kalupa za tart (promjera 26 – 28 cm), prebacite ga u kalup i dobro utisnite u dno i stranice. Na tijesto stavite papir za pečenje i napunite ga suhim grahom. Pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 °C.
  4. Izvadite iz pećnice, odstranite papir s grahom, pa koru premažite bjelanjkom. Pecite još 10-ak minuta dok tijesto ne bude potpuno pečeno i zlatno. Ohladite.
  5. Za čokoladnu kremu prašak za puding pomiješajte sa šećerom. Od 375 ml hladnog mlijeka oduzmite 6 žlica i dobro ih promiješajte sa smjesom pudinga i šećera. Ostatak mlijeka skuhajte, odmaknite s vatre i dodajte mu razmućeni prašak za puding te miješajući kuhajte 1 – 2 minute. Prekrijte ga plastičnom folijom i ohladite.
  6. Ohlađeni puding izradite mikserom pa u njega ulijte šlag i miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Tom kremom premažite ohlađenu koru.
  7. Za kremu od kestena miksajte maslac, rum šećer i šećer u prahu dok smjesa ne postane kremasta i lagana, 4-5 minuta. Dodajte kesten pire i dobro izmiksajte.
  8. Na kraju lagano umiješajte tučeni šlag i tom kremom premažite čokoladnu kremu. Tart ukrasite tučenim šlagom, karamelom i čokoladnim tartufima.

Posluživanje: Poslužite ohlađeno.

Savjet: Prilikom pečenja prhkog tijesta, potrebno je vilicom ili čačkalicom izbosti površinu kako se tijesto tijekom pečenja ne bi dizalo, odnosno kako bi se ravnomjerno ispeklo.Drugi način izbjegavanja napuhivanja tijesta je da se na tijesto stavi papir za pečenje koji se optereti slastičarskim utezima, suhim grahom ili rižom (koje možete ponovo upotrijebiti za istu namjenu).

BEZGLUTENSKA HRANA

Mala, a tako nezgodna bjelančevina