Mramorni kuglof na lakši način
- Recept by coolinarika.com -Kuglof je zaštitni znak blagdana i gotovo obavezni dio svakog božićnog stola pa izgleda da više nije pitanje hoćete li peći kuglof, već kakav ćete peći. Predlažemo jednostavno rješenje u obliku mramornog kuglofa na lakši način, uz dodatak grožđica, ruma ili korice naranče. Zahvaljujemo blogerici Andrei Cukrov na ustupljenom receptu.
Priprema
Za svijetlu smjesu, u zdjelici pomiješajte grožđice i rum (ili narančin sok za bezalkoholnu verziju). Ostavite ih da se namakaju dok pripremate smjesu. U posudu za miješanje prvo stavite mješavinu za muffine. Dodajte jaje, ulje, mlijeko i narančinu koricu pa sve miješajte mikserom na srednjoj brzini 2 – 3 minute ili dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu. Nakon toga lagano umiješajte ocijeđene grožđice. Za tamnu smjesu, u posudu za miješanje stavite mješavinu za čokoladne muffine. Dodajte jaje, ulje, slatko vrhnje i teranino pa sve miješajte mikserom na srednjoj brzini 2 – 3 minute ili dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu. Na kraju lagano umiješajte čokoladne zvjezdice. Za pripremu kuglofa, manji kalup za kuglof Ø 20 cm, premažite uljem i posipajte brašnom ili krušnim mrvicama. Višak brašna/mrvica otresite iz kalupa pa u njega rasporedite pripremljene smjese. U kalup naizmjence stavljajte žlicu svijetle i tamne smjese dok ih sve ne potrošite. Na kraju sve lagano promiješajte nožem kako bi postigli mramorni efekt. Smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 45 minuta ili dok ne položi test čačkalicom. Pečeni kuglof izvadite iz pećnice i odmah ga pažljivo preokrenite na rešetku. Ostavite ga u kalupu da se malo ohladi, a tek onda pažljivo maknite kalup. Kuglof potpuno ohladite, a zatim ga posipajte šećerom u prahu ili šećernom glazurom. Za šećernu glazuru, u zdjelici pomiješajte šećera u prahu, mlijeko i ekstrakta vanilije kako biste dobili glatku i gustu bijelu glazuru.
Posluživanje: Glazuru pažljivo prelijte preko kuglofa, zatim pospite čokoladnim zvjezdicama i poslužite.
Savjet: Za bezalkoholnu verziju, umjesto teranina ili ruma, koristite Dolcela Rum šećer pomiješan s narančinim sokom ili Dolcela Naranča šećer.