Dolcela

Čokoladni muffins

Mramorni kuglof na lakši način

Kuglof je zaštitni znak blagdana i gotovo obavezni dio svakog božićnog stola pa izgleda da više nije pitanje hoćete li peći kuglof, već kakav ćete peći. Predlažemo jednostavno rješenje u obliku mramornog kuglofa na lakši način, uz dodatak grožđica, ruma ili korice naranče. Zahvaljujemo blogerici Andrei Cukrov na ustupljenom receptu.

  • 65 min
  • Jednostavno
Mramorni kuglof na lakši način

Sastojci

Za svjetlu smjesu:

  • 30 g grožđica
  • 2-3 žlice ruma ili narančinog soka
  • 1 Dolcela Muffins
  • 1 jaje
  • 50 ml ulja
  • 125 ml mlijeka
  • naribana korica 1 naranče

Za tamnu smjesu:

  • 1 Dolcela Muffins čokolada
  • 1 jaje
  • 100 ml ulja
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice teranina ili ruma
  • 2 -3 žlice čokoladnih zvjezdica iz pakiranja s mješavinom

Za šećernu glazuru:

Priprema

  1. Za svijetlu smjesu, u zdjelici pomiješajte grožđice i rum (ili narančin sok za bezalkoholnu verziju). Ostavite ih da se namakaju dok pripremate smjesu.
  2. U posudu za miješanje prvo stavite mješavinu za muffine. Dodajte jaje, ulje, mlijeko i narančinu koricu pa sve miješajte mikserom na srednjoj brzini 2 – 3 minute ili dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu.
  3. Nakon toga lagano umiješajte ocijeđene grožđice.
  4. Za tamnu smjesu, u posudu za miješanje stavite mješavinu za čokoladne muffine.
  5. Dodajte jaje, ulje, slatko vrhnje i teranino pa sve miješajte mikserom na srednjoj brzini 2 – 3 minute ili dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu.
  6. Na kraju lagano umiješajte čokoladne zvjezdice.
  7. Za pripremu kuglofa, manji kalup za kuglof Ø 20 cm, premažite uljem i posipajte brašnom ili krušnim mrvicama.
  8. Višak brašna/mrvica otresite iz kalupa pa u njega rasporedite pripremljene smjese.
  9. U kalup naizmjence stavljajte žlicu svijetle i tamne smjese dok ih sve ne potrošite.
  10. Na kraju sve lagano promiješajte nožem kako bi postigli mramorni efekt.
  11. Smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 45 minuta ili dok ne položi test čačkalicom. Pečeni kuglof izvadite iz pećnice i odmah ga pažljivo preokrenite na rešetku.
  12. Ostavite ga u kalupu da se malo ohladi, a tek onda pažljivo maknite kalup. Kuglof potpuno ohladite, a zatim ga posipajte šećerom u prahu ili šećernom glazurom.
  13. Za šećernu glazuru, u zdjelici pomiješajte šećera u prahu, mlijeko i ekstrakta vanilije kako biste dobili glatku i gustu bijelu glazuru.

Posluživanje: Glazuru pažljivo prelijte preko kuglofa, zatim pospite čokoladnim zvjezdicama i poslužite.

Savjet: Za bezalkoholnu verziju, umjesto teranina ili ruma, koristite Dolcela Rum šećer pomiješan s narančinim sokom ili Dolcela Naranča šećer.

Gulaš

Inspirirani tradicijom