Kolači s pistacijama

Za pistacije se kaže da se uzgajaju još od vrtova Babilona! Jeste li znali da se spominju čak i u Starome zavjetu? Jedan od najstarijih jestivih plodova danas se upotrebljava i u slanim i u slatkim jelima zbog svoje intenzivno zelene boje.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Kolači s pistacijama

Sastojci

Priprema

  1. Bjelanjke miješajte električnom miješalicom tako dugo dok ne dobijete snijeg, postupno dodajte šećer i nastavite miješati dok se šećer ne otopi.
  2. Dodajte kardamom, narančinu koricu, lagano umiješajte brašno i na kraju pistacije.
  3. Duguljasti kalup (vel. 25×10 cm) obložite pek-papirom, izlijte pripremljenu smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180˚C 30 minuta.
  4. Pečeni kolač izvadite iz kalupa, pokrijte krpom i ostavite neka se dobro ohladi.
  5. Ohlađeni kolač režite na tanke ploške debljine 5 mm i slažite ih na pleh obložen pek-papirom, pa ga sušite u pećnici zagrijanoj na 100˚C 30-40 minuta.

Posluživanje: Kolače poslužite uz manje aromatična jela ili tople napitke.

Savjet: Da biste lakše rezali tanke ploške, upotrijebite nož s pilicom za rezanje kruha.

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži