Medvjeđe šape

Starinski kolači “medvjeđe šape” i danas se mogu vidjeti na stolovima sjeverne Hrvatske, a često se peku i za svadbe.

  • 100 min
  • Srednje zahtjevno
Medvjeđe šape

Sastojci

Za posipavanje

  • šećer u prahu

Priprema

  1. Mljevene orahe izmiješajte s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravite udubljenje i stavite jaje, med, razmekšanu mast i vanilin šećer, pa umijesite tijesto i ostavite neka odstoji oko pola sata na hladnom mjestu.
  2. Limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namažite svinjskom masti, pospite brašnom i punite pripremljenim tijestom, ali ne do vrha, te lagano pritisnite kako bi otisak kalupa bio izrazitiji.
  3. Napunjene kalupe stavite na lim i pecite na temperaturi od 180°C oko 15 minuta, dok tijesto ne porumeni.

Posluživanje: Još vruće šape vadite iz kalupa i uvaljajte u šećer u prahu.

Savjet: Za odmjeravanje količine namirnica u ovom receptu koristite se šalicom od 200 ml.

Plodovi šume na tanjuru

Čarobna šuma