Sirnica (Pinca)
- Recept by coolinarika.com -Sirnica, pinca ili uskrsna pogača tradicionalan je uskrsni kruh koji se nosi na blagoslov ili poklanja gostima kao znak dobrih želja; probajte je pripremiti po našem receptu u kojem smo joj dodali malo rakije.
Priprema
Brašnu dodajte Instant kvasac i promiješajte. Zatim dodajte suhe sastojke, limunovu koricu, narančinu koricu, Vanilin šećer, sol i promiješajte. Dodajte narezani maslac i razmrvite (mikserom). U sredini napravite udubljenje, dodajte šećer, žumanjke, rakiju i dodajući postepeno toplo mlijeko zami-jesite glatko tijesto. Umijesite čvršće tijesto i dobro ga izradite mikserom te pokriveno stavite na toplo mjesto da se diže najmanje 4-5 sati. Dignuto tijesto razdijelite prema želji na 3-4 dijela i svaki dio oblikujte u okrugli oblik–sirnice. Oblikovane sirnice stavite na papir za pečenje i pokrivene držite na toplome mjestu dok ne udvostruče volumen. Svaku zatim zarežite nožem u tri dublja reza od sredine prema kraju, premažite razmućenim jajetom i pospite grubo zdrobljenim šećerom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180-200°C oko 45 minuta. Na polovici pečenja prekrijte s papirom za pečenje da ne dobije pre tamnu boju.
Posluživanje: Pincu poslužite za uskrsni doručak.
Savjet: Tijesto za sirnicu treba biti čvrsto, a zbog sastava zahtijeva dulje dizanje. Zato tijesto možete ostaviti da se diže tijekom noći na sobnoj temperaturi, a ujutro, nakon što ga premijesite i oblikujete, ostavite ga da se još jednom digne tj. udvostruči volumen.Umjesto limunove i narančine korice možete koristiti aromatizirane Dolcela šećere, Limun šećer i Naranča šećer.