Doboš-torta

Doboš = bubanj. Ova torta ne proizvodi nikakve zvukove, već samo izgledom podsjeća na glazbeni instrument! Gradi se od čak šest slojeva biskvita, a površina s narezanim trokutima čini je iznimno privlačnom.

  • 150 min
  • Složeno
Doboš-torta

Sastojci

Za biskvit

Za kremu

Za preljev od karamela

  • 200 g šećera
  • 2 žlice limunova soka
  • 20 g maslaca

Priprema

  1. Žumanca i šećer pjenasto izmiješajte i dodajte naribanu limunovu koricu. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i naizmjence s brašnom umiješajte u žumanca.
  2. Od dobivene biskvitne smjese ispecite šest okruglih listova biskvita.
  3. Za kremu cijela jaja, šećer i rastopljenu čokoladu kuhajte na pari uz neprestano miješanje dok se smjesa dobro ne poveže (teče s kuhače u niti). Zatim je ohladite i umiješajte joj pjenasti maslac.
  4. Listove premažite kremom i stavljajte jedan na drugi. Istom kremom premažite i stranice torte.
  5. Karamel pripremite na sljedeći način: šećer stavite u tavu s debljim dnom i grijte na visokoj temperaturi dok ne poprimi svijetlosmeđu boju. Zatim ga skinite sa štednjaka, dodajte maslac i sok od limuna. Sve kuhajte dok se karamel ne rastopi.
  6. Zadnji, šesti list narežite na 16 jednakih dijelova, pa ih prelijte vrućim karamelom.

Posluživanje: Tortu ukrasite listovima ohlađenog karamela.

Savjet: Biskvitne listove pecite na namašćenom i pobrašnjenom papiru. Papir stavite na okrenutu stranu lima i prije nego što ćete izliti biskvitnu smjesu, označite na njemu kružni oblik kalupa torte.

Ajvar

Razmazi svoje nepce