Imotska torta

Iako svojom vanjštinom može podsjetiti na svakako poznatiju Linzer tortu, Imotska je torta svojim nadjevom od badema i nekoliko kapi maraskina – opojnog likera od višanja maraski, pravi predstavnik podneblja iz kojeg je potekla.

  • 100 min
  • Srednje zahtjevno
Imotska torta

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

  • 5 jaja – srednje veličine
  • 300 g šećera
  • 300 g badema
  • 30 ml likera maraskina
  • limunova korica
  • 1 Vanilin šećer Dolcela

Za posipavanje

  • šećer u prahu

Priprema

  1. Od brašna, maslaca, šećera i žumanaca umiješajte prhko tijesto, razvaljajte tanko i obložite dno i stranice oblika za tortu. Preostali dio tijesta razvaljajte i ukrasnim kotačićem izrežite trake široke oko 1 cm.
  2. Za nadjev jaja sa šećerom pjenasto izmiješajte, dodajte mljevene bademe, liker maraskino, limunovu koricu i vanilin šećer. Sve dobro izmiješajte i nalijte na tijesto u pripremljenom obliku za torte.
  3. Po vrhu nadjeva složite ukrasnu mrežu od tijesta narezanog na trake, a na svakom mjestu na kojem se trake križaju utisnite po jedan oguljeni badem.
  4. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na temperaturu od 200°C 45-50 minuta.
  5. Kad je torta gotova, ostavite je u isključenoj i otvorenoj pećnici dok se ne ohladi.

Posluživanje: Prije posluživanja tortu pospite šećerom u prahu.

Savjet: Ako torta prerano dobiva boju na gornjoj strani, prekrijte je pek-papirom.

Gulaš

Inspirirani tradicijom