Imotska torta
- Recept by coolinarika.com -Iako svojom vanjštinom može podsjetiti na svakako poznatiju Linzer tortu, Imotska je torta svojim nadjevom od badema i nekoliko kapi maraskina – opojnog likera od višanja maraski, pravi predstavnik podneblja iz kojeg je potekla.
Priprema
Od brašna, maslaca, šećera i žumanaca umiješajte prhko tijesto, razvaljajte tanko i obložite dno i stranice oblika za tortu. Preostali dio tijesta razvaljajte i ukrasnim kotačićem izrežite trake široke oko 1 cm. Za nadjev jaja sa šećerom pjenasto izmiješajte, dodajte mljevene bademe, liker maraskino, limunovu koricu i vanilin šećer. Sve dobro izmiješajte i nalijte na tijesto u pripremljenom obliku za torte. Po vrhu nadjeva složite ukrasnu mrežu od tijesta narezanog na trake, a na svakom mjestu na kojem se trake križaju utisnite po jedan oguljeni badem. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na temperaturu od 200°C 45-50 minuta. Kad je torta gotova, ostavite je u isključenoj i otvorenoj pećnici dok se ne ohladi.
Posluživanje: Prije posluživanja tortu pospite šećerom u prahu.
Savjet: Ako torta prerano dobiva boju na gornjoj strani, prekrijte je pek-papirom.