Pita (quiche) od poriluka

I mega-zvijezde poput Sharon Stone, Tine Turner ili Stevena Spielberga oduševili su se kuharom “kuhinje sunca” Rogerom Vergeom i njegovim restoranom “Le Moulin de Mougins”. Ekipa Vegetine kuhinje oduševila se njegovim specijalitetima s povrćem.

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
Pita (quiche) od poriluka

Sastojci

Za tijesto:

Za nadjev

Priprema

  1. U brašno dodajte maslac narezan na listiće, pa dlanovima povežite brašno i maslac. Nakon toga dodajte razmućeno jaje, vrhnje i malo soli te tijesto brzo izradite. Oblikujte ga u hljepčić i stavite u hladnjak neka odstoji najmanje sat vremena.
  2. Poriluk očistite, dobro operite te razrežite po dužini i kratko prokuhajte u kipućoj slanoj vodi. Zatim poriluk ocijedite, sitno narežite, a dio poriluka narežite na štapiće koji će vam poslužiti za ukrašavanje.
  3. Ohlađeno tijesto razvaljajte i položite u namašćenu posudu za pite promjera 18-20 cm. Pažljivo tijestom obložite i rub posude. Tijesto izbodite vilicom i ostavite ga neka miruje 30-ak minuta.
  4. Jaja, vrhnje, vlasac, sol, crni papar i Vegetu zajedno razmutite.Po tijestu rasporedite poriluk i prelijte smjesom od jaja.
  5. Ukrasite po površini štapićima poriluka i stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C te pecite 35-40 minuta.

Posluživanje: Pitu malo ohladite, narežite na kriške i poslužite.

Savjet: Umjesto poriluka možete upotrijebiti i druge vrste povrća, ovisno o sezoni, mogućnosti i prilici – primjerice brokulu, cvjetaču, špinat, mrkvu i sl.Pri valjanju tijesta vodite računa da vam rub tijesta bude malo iznad ruba okrugla kalupa kako vam pri pečenju, zbog povlačenja tijesta, nadjev ne bi prelazio rub tijesta.

Žitarice

Vrijedne vaše pažnje