Monte torta s lješnjacima, čokoladom i vanilijom

Ljubitelji raskošnih slastica s ovom će tortom doći na svoje. Ona je prava okusna bomba, neodoljivo kremasta, prepuna hrskavih lješnjaka, dekorativna i lijepa. Zahvaljujemo blogerici Andrei Cukrov na ustupljenom receptu

  • 120 min
  • Srednje zahtjevno
Monte torta s lješnjacima, čokoladom i vanilijom

Sastojci

Za biskvit:

Za kremu od vanilije:

Za kremu od čokolade:

Za premazivanje i ukrašavanje:

  • 200 g Lino Lade Gold
  • 5 – 6 keksa s maslacem, grubo natrganih
  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag

Priprema

  1. Za biskvit, u čistoj posudi za miksanje pomiješajte bjelanjke i prstohvat soli pa sve miješajte električnim mikserom dok se ne zapjeni.
  2. Dodavajte žlicu po žlicu šećera i neprestano sve miksajte dok se sve ne pretvori u sjajan i čvrsti snijeg.Na kraju miješajući najnižom brzinom umiješajte brašno.
  3. Kalup za torte promjera 24 – 26 cm obložite papirom za pečenje pa po njemu rasporedite pečene i nasjeckane lješnjake. Preko lješnjaka nanesite smjesu za biskvit.
  4. Pecite sve 15 – 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C ili dok ne isprobate test čačkalicom koja mora izaći čista iz pečenog biskvita. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i pažljivo ga preokrenite na rešetku za hlađenje.
  5. Kada se biskvit ohladi, premjestite ga na tanjur za posluživanje, premažite slojem Lino Lade Gold i pospite natrganim keksima s maslacem.
  6. Ovako premazan biskvit ponovno omotajte metalnim obručem za torte, pa ga nadjenite prvo kremom od vanilije, a zatim kremom od čokolade koje ćete pripremiti ovako.
  7. Za kremu od vanilije, mlijeku oduzmite pet žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte do vrenja.
  8. Puding od vanilije izmiješajte sa šećerom, žumanjcima, vanilin šećerom, brašnom i s mlijekom koje ste prije odvojili.
  9. Kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa, uz neprestano miješanje, dodajte rastopljeni puding.
  10. Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući, nekoliko minuta, dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje. Kremu maknite s vatre, stavite u posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi.
  11. Maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane bijelo-pjenast. Umiješajte ga u ohlađenu kremu od pudinga pomoću električnog miksera. Dobro sve izmiješajte kako bi dobili glatku i podatnu kremu.
  12. Za kremu od čokolade, mlijeku oduzmite pet žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte do vrenja.
  13. Puding od čokolade izmiješajte sa šećerom, žumanjcima, vanilin šećerom, brašnom, kakaom i mlijekom koje ste prije odvojili.
  14. Kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa, uz neprestano miješanje, dodajte rastopljeni puding.
  15. Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući, nekoliko minuta, dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje.
  16. Kremu maknite s vatre, stavite u posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi.
  17. Maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane bijelo-pjenast. Umiješajte maslac u ohlađenu kremu od pudinga pomoću električnog miksera. Dobro sve izmiješajte kako bi dobili glatku i podatnu kremu.
  18. Kreme poravnajte pa sve ostavite u hladnjaku nekoliko sati kako bi se učvrstilo.Ohlađeno izvadite iz hladnjaka, pažljivo maknite obruč i na kraju tortu premažite tučenim slatkim vrhnjem.

Posluživanje: Po želji je ukrasite ribanom čokoladom i sjeckanim lješnjacima i odmah poslužite.

Savjet: Lino Ladu Gold ćete lakše namazati na tortu ako je lagano zagrijete. To je najjednostavnije napraviti tako da staklenku uronite u kipuću vodu na nekoliko minuta.

Gulaš

Inspirirani tradicijom