Džem od šljiva

Pravi domaći džem! Šljive bistrice, vesele od druženja s rakijom viljamovkom, stopile su se s peckavom aromom cimeta i mljevenih klinčića u džem koji će fenomenalno napuniti palačinke!

  • 70 min
  • Srednje zahtjevno
Džem od šljiva

Sastojci

  • 500 g šećera
  • 1 vrećica Želina Dolcela
  • 5 žlica rakije viljamovke
  • ½ žlice naribane limunove korice
  • ½ žličice Vegeta Maestro cimeta mljevenog
  • prstohvat mljevenih klinčića
  • 1 kg šljiva bistrica

Priprema

  1. Šljive operite, izvadite im koštice, polovice stavite u lim za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 200˚C, 30-40 minuta, dok ne puste sok.
  2. Premjestite ih u posudu za kuhanje, pospite cimetom, klinčićem, dodajte limunovu koricu i rakiju. Želin pomiješajte sa dvije žlice šećera, umiješajte u šljive i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok ne zakipi.
  3. Nakon toga dodajte ostatak šećera, uz stalno miješanje. Pustite neka masa zakipi i kuhajte još oko tri minute.
  4. Vrući džem izlijte u čiste i zagrijane staklenke koje odmah zatvorite celofanom.

Posluživanje: S džemom od šljiva na finom pecivu započnite novi dan.

Savjet: Po želji možete staviti i druge vrste voćnih rakija.

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži