Džem od smokava
- Recept by coolinarika.com -Ovaj džem postaje sve popularnijim slatkim namazom, a i kroasani su odlični kada ih njime napunite! Orasi mu daju još zanimljiviju teksturu, a možete ga i dodatno namirisati koricom od limuna ili naranče.

Priprema
Polovicu oraha sameljite, a preostalu količinu oraha grubo nasjeckajte. Smokve operite, narežite na manje komade i stavite u posudu za kuhanje. Dodajte prošek, limunsku kiselinu, orahe i Želin izmiješan s dvije žlice šećera. Zagrijavajte uz miješanje dok ne zakipi. Nakon toga dodajte ostatak šećera, uz stalno miješanje. Pustite neka masa zakipi i uz stalno miješanje kuhajte još oko tri minute. Kipuću smjesu stavite u čiste i zagrijane staklenke i zatvorite.
Posluživanje: Džem od smokava poslužite uz prhke kolačiće i topli napitak.
Savjet: Po želji možete dodati naribanu koricu limuna i naranče.