Bezglutenski kruh
- Recept by coolinarika.com -Prvi problem s kojim će se susresti oni koji boluju od celijakije jest kako do bezglutenskog kruha. Do ovog najvažnijeg priloga uz jela doći ćete uz pomoć sljedećeg recepta i – samo malo dobre volje!

Priprema
Kvasac rastopite u mlakoj vodi i mlijeku, a zatim ga umiješajte u ⅔ ukupne količine brašna te dodajte margarin ili ulje i sol. Sastojke miješajte električnom miješalicom (spiralni nastavci) 10-ak minuta, dok ne dobijete homogeno mekano tijesto. Smjesu ostavite dizati na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči. U dignuto tijesto dodajte ostatak brašna, ponovno promiješajte i stavite u uljem namazan duguljasti kalup. Tijesto u kalupu izravnajte mokrom rukom, premažite uljem, pokrijte krpom i pustite da se ponovno diže. Dignuto tijesto premažite razmućenim jajetom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200°C oko 40 minuta.
Posluživanje: Pečeni kruh izvadite iz kalupa i zamotajte u vlažnu krpu, dok se ne ohladi. Poslužite ga uz ostala jela prema vlastitoj želji.
Savjet: Ovo tijesto obvezno miješajte električnom miješalicom, a oblikujte ga mokrim rukama. Pečeni kruh čuvajte u plastičnoj vrećici ili hermetički zatvorenoj posudi da se kruh ne osuši.