Sarma od lišća vinove loze

Grčka je kuhinja jednostavna, rustikalna i maštovita, prepuna aromatičnih dodataka. Obiluje jelima od crnih i zelenih maslina, raznih sireva, musaka i dolmi, s mesnim i bezmesnim nadjevima, poput ovoga jela.

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Sarma od lišća vinove loze

Sastojci

  • 2 žlice limunova soka
  • 200 g mladog lišća loze (svježeg ili konzerviranog)
  • 1 žlica Vegete
  • 150 g luka
  • 8 žlica ulja
  • 160 g riže
  • 2 žlice narezanog kopra
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • ½ žličice narezane metvice
  • sol
  • Vegeta Maestro crni papar mljeveni
  • 1 žličica šećera
  • 20 g maslaca

Priprema

  1. Svježe lišće vinove loze kratko prokuhajte (blanširajte), zatim isperite hladnom vodom i ocijedite. Ako koristite konzervirano lišće, postupite prema uputi proizvođača.
  2. Na ugrijanom ulju popecite nasjeckani luk s rižom, zalijte šalicom vruće vode pa dodajte nasjeckano začinsko bilje, sol, papar, šećer i Vegetu. Promiješajte i pokriveno kuhajte na laganoj temperaturi oko 10 minuta, a zatim ostavite neka se ohladi.
  3. Dno lonca obložite lišćem. Ostale listove složite tako da je donja strana okrenuta nagore. Na svaki list stavite 1 žlicu nadjeva od riže. Rubove presavijte i smotajte u sarmice. Složite ih u lonac.
  4. Prelijte limunovim sokom, rastopljenim maslacem i vrućom vodom (300 – 400 ml). Na sarmice stavite tanjur i pokriveno lagano kuhajte oko 40 minuta.

Posluživanje: Sarme možete poslužiti kao toplo ili hladno predjelo.

Savjet: Ovako pripremljene sarmice bit će još bolje ako u nadjev sa začinima dodate pinjole.Kako vam se sarmice ne bi odmatale, najprije preklopite jednu stranu lista, zarolajte ga s nadjevom pa drugu stranu samo ugurajte unutra.

Rajčica

Za rajske užitke