Rižoto s mladim graškom

Pri spomenu riže s graškom većini je prva asocijacija rizi-bizi. No, mi smo odlučili biti maštovitiji od toga i ponuditi vam pravi kulinarski užitak. Za pripremu sugeriramo nabavite arborio rižu te se dobro opskrbite začinima kojima jelo obiluje.

  • 50 min
  • Srednje zahtjevno
Rižoto s mladim graškom

Sastojci

  • 250 ml vode
  • 500 g svježega mladoga graška
  • 200 g dobro ocijeđenoga svježeg sira
  • 100 g mladog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 50 ml maslinova ulja
  • 300 g riže
  • 1 žlica narezanog bosiljka
  • 1 žličica narezane svježe metvice
  • 2 žličice naribane limunove korice
  • 3-4 žlice limunova soka
  • 100 ml vermoutha
  • 50 g naribanog parmezana

Za temeljac

Priprema

  1. U širokoj tavi na zagrijanom ulju popecite očišćen mladi luk narezan na kolutiće. Dodajte nasjeckani češnjak, metvicu, bosiljak, a zatim grašak. Sve dobro izmiješajte, podlijte s oko 250 ml vruće vode i kuhajte 10 – 15 minuta.
  2. Pola količine kuhanoga graška i luka usitnite u električnoj sjeckalici pa vratite u tavu. Nakon toga dodajte rižu i naribanu limunovu koricu pa promiješajte.
  3. Podlijte s oko 300 ml temeljca i nastavite pirjati uz stalno miješanje i dolijevanje preostalog temeljca oko 15 minuta.
  4. Potkraj kuhanja umiješajte vermouth, limunov sok i žlicu parmezana te tavu maknite s vatre.

Posluživanje: Po rižotu rasporedite svježi sir, pospite preostalim parmezanom i odmah poslužite.

Savjet: Za pripremu rižota odaberite okruglozrnatu rižu (arborio) jer sadrži dosta škroba koji je jako bitan u pripremi dobrog rižota.

Krumpir

Namirnica iz podzemlja za ovozemaljske užitke