Dalmatinski rafioli
- Recept by coolinarika.com -Dalmatinske rafiole s nadjevom od omiljenog džema i mljevenih badema možemo učiniti iznimnim okusnim iskustvom, a dok ih još poškropimo i voćnim likerom, kolačići će dobiti posebnu čar.
Priprema
Brašnu dodajte vanilin šećer, limun šećer, sol i promiješajte. Dodajte omekšali maslac, jaja, žumanjak i dodajući kiselo vrhnje zamijesite glatko, elastično tijesto. Prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku oko 1 sat. Za nadjev dobro izmiješajte bademe, šećer, žumanjak, marmeladu i liker pa na kraju dodajte lagano istučeni bjelanjak. Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i izrežite veće krugove (Ø 10 cm). Na svaki krug tijesta stavite žličicu nadjeva, rubove premažite bjelanjkom da se bolje slijepe, pa preklopite tijesto. Lagano pritisnite krajeve dobivenog polukruga i vilicom ukrasite krajeve. Dobivene jastučiće složite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje i premažite lagano tučenim bjelanjkom, a potom posipajte grubo mljevenim šećerom. Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 170 °C. Pečeni rafioli trebaju zadržati svijetlu boju, stoga ih nakon pečenja poprskajte voćnim likerom i ostavite da se ohlade.
Posluživanje: Rafiole držite u zatvorenoj posudi do posluživanja.
Savjet: Grubo mljeveni šećer dobit ćete tako da sameljete kristal-šećer.