Gua bao – parena peciva s glaziranim carskim mesom

Izrada peciva od dizanog tijesta kuhanog na pari i punjenog neodoljivim nadjevom od carskog mesa uopće nije zahtjevna, ali je rezultat nevjerojatno ukusan.Zahvaljujemo na ustupljenom receptu Andrei Cukrov s bloga Cukar - Hrana i priče.

  • 90 min
  • Složeno
Gua bao – parena peciva s glaziranim carskim mesom

Sastojci

Za bao:

Za carsko meso:

Za posipanje:

Za brzo ukiseljenu mrkvu:

  • 1 velika mrkva
  • 1 mala glavica luka
  • 100 ml rižinog octa
  • 300 ml vode
  • ½ žličice soli
  • 1 žlica meda
  • nekoliko zrna Vegeta Maestro Crnog papra
  • nekoliko zrna gorušice

Priprema

  1. Za bao, u zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol i prašak za pecivo. Dodajte mlijeko, otopljeni maslac, rižin ocat pa pomalo dolijevate vruću vodu i miješajte.
  2. Zamijesite tijesto i prebacite ga na radnu plohu. Nastavite mijesiti 10-15 minuta dok ne dobijete glatko i podatno tijesto.
  3. Čistu zdjelu malo nauljite pa u nju prebacite umiješano tijesto, premažite ga s još malo ulja, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se udvostruči, oko 2 sata.
  4. Kada se tijesto udvostruči, prebacite ga na radnu površinu, udarite ga šakom kako bi istisnuli zrak te ga premijesite.
  5. Razvaljajte tijesto na nekih 2 cm debljine te pomoću velike okrugle modlice izrežite krugove.
  6. Na sredinu ovala stavite jedan štapić te preko njega preklopite tijesto. Pažljivo izvucite štapić pa ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto.
  7. Pripremljena peciva stavite na lim obložen papirom za pečenje, prekrijte ih krpom i ostavite na toplom da ponovno narastu, oko sat vremena.
  8. Pripremljena peciva stavite na lim obložen papirom za pečenje, prekrijte ih krpom i ostavite na toplom da ponovno narastu, oko sat vremena.
  9. Kad je meso karamelizirano dodajte mu sve začine – kinesku mješavinu, zvjezdani anis, cimet, lovor i češnjak. Dodajte i sojin umak i mirin pa sve prelijte vodom.
  10. Pustite da zakuha, a zatim meso poklopite, maknite s vatre i ubacite u pećnicu zagrijanu na 150 °C.Pecite ga pokrivenog oko sat i pol ili dok potpuno ne omekša.Zatim ga izvadite iz pećnice, premažite bbq umakom i nakratko vratite u pećnicu.
  11. Za ukiseljeno povrće, mrkvu ogulite, operite i narežite na tanke prutiće.Luk ogulite i također narežite na tanke prutiće.Pomiješajte mrkvu i luk te ih prebacite u staklenku.
  12. U loncu pomiješajte ocat, vodu, začine i med pa sve kuhajte do točke vrenja.
  13. Maknite lonac s vatre i prelijte sadržaj preko povrća u staklenki.Dobro zatvorite staklenku i ostavite da se ohladi pa poslužite uz glazirano meso i peciva.
  14. Za posipanje, u posudi sjeckalice ili multipraktika pomiješajte kikiriki, šećer, sezamovo ulje i čili ako želite ljuto.Sve sameljite u mrvičastu smjesu pa time posipajte nadjevena peciva
  15. Vrijeme je za vratiti se pecivima. Parno kuhalo od bambusa zagrijte nad loncem punim kipuće vode.
  16. Gornju etažu obložite papirom za pečenje i na nju posložite podignuta peciva.Kuhajte ih na pari desetak minuta, dok ne postanu mekana i napuhnuta.
  17. Parena peciva pažljivo izvadite iz posude za kuhanje, rastvorite ih i napunite glaziranim carskim mesom i kiselim povrćem.

Posluživanje: Ovo jelo je najukusnije dok je vruće i friško skuhano. 

Savjet: Kada pržite carsko meso, ako je potrebno napravite to u dvije ture, samo nemojte prenatrpati posudu jer se meso neće lijepo karamelizirati.  

Paštete

Kruha i igara!