Uštipci

Ono što su za Primorje fritule, za kontinentalne su dijelove krafne i uštipci. Tradicionalni lički uštipci plijene punoćom okusa, a nije rijetkost da se viđaju i u modernim inačicama.

  • 50 min
  • Srednje zahtjevno
Uštipci

Sastojci

Za posipavanje

  • 1 žlica šećera u prahu

Priprema

  1. Kvasac razmutite s oko 50 ml toplog mlijeka, dodajte šećer i ostavite neka se diže nekoliko minuta.
  2. Brašno pomiješajte s rastopljenim margarinom, vanilin šećerom, limunovom koricom, rakijom, kvascem i žumancima. Uz dodavanje preostalog toplog mlijeka izradite glatko tijesto i ostavite ga stajati oko 15 minuta.
  3. Smjesu za uštipke lagano promiješajte, a zatim malom žličicom vadite pripremljeno tijesto i stavljajte ga u zagrijano ulje. Uštipke pržite na srednje jakoj vatri do zlatno žute boje.

Posluživanje: Pržene uštipke vadite na upijajući papir, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Savjet: U tijesto za uštipke možete dodati malo grožđica koje ste prethodno namočili u šljivovicu.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...