Rafioli

Drevni dalmatinski kolačići toliko su divni i tako puna okusa da ih odavno ne pripremaju kao nekad, samo o blagdanima i svečanostima, nego koriste svaku priliku da se njima oslade.

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Rafioli

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

Priprema

  1. U brašno umiješajte prašak za pecivo, listiće maslaca, dodajte jaja, žumanca, šećer, sol i umijesite čvrsto tijesto. Po potrebi dodajte malo mlijeka da tijesto ne bude pretvrdo te ostavite neka pokriveno počiva oko sat vremena.
  2. Tijesto premijesite i razvaljajte tanko kao za rezance. Zatim stavljajte na tijesto nadjev žličicom u jednom redu u razmacima, ovisno o čaši kojom ćete oblikovati polumjesece (rafiole).
  3. Tijesto preklopite preko cijelog reda tako da je nadjev pokriven.
  4. Čašom pritisnite tijesto tako da polovica čaše obuhvati tijesto s nadjevom, pa ukrasnim kotačičem oblikujte rafiol po rafiol.
  5. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto i nadjev.
  6. Rafiole slažite na namazani pleh i pecite na temperaturi od 180°C oko 20 minuta.
  7. Priprema nadjeva: jaja izmiješajte pjenasto sa šećerom, dodajte mljevene bademe, limunovu koricu, maraskino, rakiju, malo muškatnog oraščića i cimet.

Posluživanje: Pečene rafiole odmah premažite odozgo s malo rakije i uvaljajte u kristalni šećer. Rafioli su najbolji nakon nekoliko dana.

Savjet: Za aromatičniji nadjev možete po želji dodati narančinu koricu i grožđice.

Tekuće rapsodije

Nema muke, a svako jelo ide “od ruke”