Čokoladne kocke s kremom od pudinga i moussom od mascarponea

Pjenasti čokoladni biskvit, nježna mousse krema od mascarponea i puding krema čine ove savršene čokoladne kocke. Zahvaljujemo blogerici Nini Mrvica na ustupljenom receptu.

  • 80 min
  • Složeno
Čokoladne kocke s kremom od pudinga i moussom od mascarponea

Sastojci

Za biskvit:

Za bijelu mousse kremu od mascarponea:

Za čokoladnu puding kremu:

Za ukrašavanje:

  • komadići čokolade (naribana čokolada ili čokoladne mrvice)

Priprema

  1. Pećnicu ugrijte na 180 °C. Pripremite kalup okvirnih dimenzija 23 x 33 cm. Dno kalupa obložite papirom za pečenje ili cijeli kalup namastite i pobrašnite.
  2. Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Bjelanjke i 30 g šećera (2 žlice) izmiksajte u čvrsti snijeg te ga ostavite sa strane.
  3. Žumanjke i preostali šećer (60 g ili 4 žlice) pjenasto izmiksajte. Dodajte 4 žlice tople vode te nastavite miksati još malo, toliko da se voda poveže sa smjesom.
  4. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijte, dodajte žumanjcima, kratko sve promiješajte, pa u tri navrata dodajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Umiješajte ga lagano, špatulom.
  5. Smjesu za biskvit stavite u pripremljeni kalup i pecite 15 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  6. Biskvit ohladite prije nanošenje kreme.
  7. Za bijelu mousse kremu od mascarponea, želatinu namočite u 5 žlica hladne vode pa je ostavite 10 minuta da nabubri.
  8. Od 500 ml vrhnja za šlag odvojite nekoliko žlica koje dodajte nabubrenoj želatini, a ostalo vrhnje izmiksajte u šlag.
  9. Nabubrenu želatinu zagrijte na pari kako bi se otopila.
  10. Za to vrijeme mikserom izmiksajte mascarpone, šećer u prahu i Dolcela Bourbon vanilija šećer. Dodajte zagrijanu i otopljenu želatinu, a na kraju umiješajte šlag.
  11. Pola kreme postavite na biskvit i poravnajte površinu. Spremite u hladnjak da se krema stisne dok radite čokoladnu puding kremu.
  12. Za čokoladnu puding kremu, oba praška za puding pomiješajte sa 120 g šećera. Od 700 ml mlijeka oduzmite 10-ak žlica pa ih dobro pomiješajte sa smjesom pudinga i šećera.
  13. Ostatak mlijeka stavite u lonac s debljim dnom, zagrijte ga do vrenja, odmaknite s vrate, dodajte razmućenu smjesu s praškom za puding te vratite na vatru. Vatru sada smanjite na srednje jaku do laganu. Nastavite miješati oko 2 minute, odnosno da se krema zgusne.
  14. Kremu prebacite u posudu otpornu na toplinu, prekrijte prozirnom folijom i dobro ohladite.
  15. Maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane pjenast. Uz pomoć miksera ga umiješajte u ohlađenu kremu od pudinga.
  16. Kremu stavite na prvi sloj bijelog moussea te poravnajte površinu.
  17. Sada postavite i drugi sloj bijele mousse kreme od mascarponea, poravnajte te pospite naribanom čokoladom.

Posluživanje: Čokoladne kocke prije posluživanja ohladite 3 sata ili preko noći.

Savjet: Kod pripreme biskvita pazite da bjelanjke lagano umiješate u smjesu te da prvi sloj mousse kreme ohladite prije stavljanja čokoladne puding kreme.

BILJE ZA OBILJE

Više okusa bez pokusa