Kuhana teleća koljenica

Neovisno je li teleća (jer može biti i janjeća), kuhana koljenica iznimno veseli. Onoga tko kuha – jer se u jednome loncu skuha cijeli objed (juha, meso i povrće), a one koji jedu – jer je objed sjajan.

  • 100 min
  • Srednje zahtjevno
Kuhana teleća koljenica

Sastojci

  • 150 g mrkve
  • 1 teleća koljenica
  • 1 žlica Vegete
  • 1 svežanj peršinova lišća
  • 200 ml bijelog suhog vina
  • sol
  • Vegeta Maestro crni papar u zrnu
  • 1 rajčica
  • 500 g krumpira
  • 1 glavica kupusa
  • 100 g celera

Priprema

  1. Koljenicu rasječenu napola stavite u kipuću vodu pa kratko prokuhajte (blanširajte).
  2. Zatim vodu bacite, a koljenicu stavite kuhati u 2 l vode kojoj ste dodali sol, papar i Vegetu. Lagano kuhajte na umjerenoj temperaturi dok koljenica ne omekša.
  3. Tada dodajte rajčicu, celer i mrkvu narezanu na štapiće pa dalje kuhajte.
  4. Nakon desetak minuta dodajte krumpir narezan na kriške ili ploške, a kupus na isječke. Kuhajte do kraja, a pred kraj dolijte vino.

Posluživanje: Kuhanu koljenicu izvadite, odvojite meso od kosti, složite ga u dublju zdjelu zajedno sa skuhanim povrćem, prelijte juhom i pospite nasjeckanim peršinom.

Savjet: Ovo jelo možete pripremiti i od janjetine, ali uvijek treba paziti da se jelo lagano kuha.Povrće treba postupno dodavati kako bi ostalo lijepog oblika i boje, a juha će, zahvaljujući tome, ostati bistra.

Ajvar

Razmazi svoje nepce