Krupnik

Kad nam je ugledni američki kuhar na radu u Varšavi Michael Logozzo otkrio da je posljednja večera na Titaniku započela glasovitom poljskom juhom od ječmene kaše, pomislili smo kako to jelo svakako zaslužuje da ga kušamo i u Vegetinoj kuhinji.

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Krupnik

Sastojci

Priprema

  1. Ječmenu kašu namočite i ostavite neka bubri preko noći. Ocijedite je i stavite kuhati u oko 2 l malo posoljene vode.
  2. Sušene vrganje namočite, nakon kratkog vremena ocijedite ih, osušite na upijajućem papiru i nasjeckajte.
  3. U posudi zagrijte ulje i kratko propirjajte nasjeckani luk i slaninu pa dodajte pripremljene vrganje. Po želji možete dodati i malo svježih gljiva narezanih na listiće.
  4. Nakon toga umiješajte mrkvu i krumpir (koje ste narezali na kocke), lovorov list, Vegetu i sve zajedno propirjajte.
  5. Nakon toga dodajte ječmenu kašu zajedno s tekućinom, grančice celera, svježe mljeveni papar i nasjeckani češnjak i kuhajte još desetak minuta. Po potrebi krupnik razrijedite malom količinom vode.

Posluživanje: Prije posluživanja krupnika, izvadite grančice celera i u jelo umiješajte nasjeckani peršin ili kopar.

Savjet: Vodu u kojoj se ječmena kaša kuhala nemojte baciti jer je ječmena sluz dijetalno vrlo vrijedna. Osobito je korisna pri želučanim oboljenjima.Močenjem ječma znatno ćete smanjiti vrijeme pripreme.

PASTA

Zbogom sjeckanju i neugodnim mirisima