Aromatična salata od leće s ajvarom
- Recept by coolinarika.com -Uz ovu aromatičnu salatu od leće s ajvarom povezujemo samo epitete poput jednostavna, šarena, aromatična i ukusna. Moramo dodati i da je nutritivno bogata pa je izvrstan izbor za brzinski ručak ili laganu večeru.Zahvaljujemo Sandri Rončević s bloga O slanom i slatkom na ustupljenom receptu.
Priprema
Kuhanu leću ocijedite (možete koristiti i ocijeđenu konzerviranu leću) i stavite u zdjelicu. Tikvice operite, prerežite ih po dužini pa narežite na deblje ploške. Halloumi ili sir za žar ocijedite i narežite na deblje kockice. Luk također narežite na ploške, a mini rajčice prerežite po pola. Leći dodajte tri žlice blagog ajvara i izmiješajte. Dodajte luk i rajčice, lagano posolite i izmiješajte, dodajte svježi timijan te još jednom izmiješajte. Zagrijte tavu, kapnite malo maslinova ulja, a zatim dodajte tikvice. Pržite ih oko 4-5 minuta, da se lagano zazlate. Tikvice izvadite na tanjur, a na istoj masnoći popecite narezani sir kojem dodajte prstohvat origana. Pečeni sir izvadite na tanjur s tikvicama. Salatu složite ovako. U veliki tanjur prebacite pripremljenu leću, dodajte pržene tikvice i sir, pospite svježim peršinom i pokapajte maslinovim uljem.
Posluživanje: Prije posluživanja dobro izmiješajte.
Savjet: Pripremu ćete ubrzati i pojednostaviti ako upotrijebite 240 g konzervirane leće.