Tadig
- Recept by coolinarika.com -Zapečena riža sa šafranom ukusno je jelo ugodnih boja i okusa šarmantnih krajeva.
Priprema
Rižu prelijte vodom i ostavite pola sata. Nakon toga je dobro operite u nekoliko voda ili cjediljci pod mlazom vode. Morate je oprati od škroba. Ispranu rižu stavite kuhati u kipuću posoljenu vodu. Ostavite je na vatri oko 6 minuta. Izvana treba biti kuhana, a iznutra još tvrda, tj. jako «al dente». Procijedite je i isperite pod hladnom vodom. Šafran otopite u 250 ml vode. U lonac s teflonskim dnom stavite maslac i lagano ga rastopite. Dodajte 125 ml vode sa šafranom. Kad se maslac i voda zagriju, dodajte rižu. Poravnajte gornju površinu, pa gornjim dijelom kuhače, izdubite uske rupe u riži, kako bi para mogla izlaziti. Ostatak vode sa šafranom polijte po riži. Poklopite poklopcem koji ste omotali kuhinjskom krpom (kako bi upijala paru). Ostavite na jakoj vatri oko 5 minuta, sve dok budete čuli kako para «piska». Nakon toga smanjite i ostavite na vatri još 35 minuta. Kuhanu rižu otklopite i ostavite u loncu još nekoliko minuta. Nakon toga je preokrenite na veći tanjur (moguće je da vam prvi put ne uspije savršena kupola).
Posluživanje: Ostavite je još nekoliko minuta da se ohladi prije posluživanja.
Savjet: Žućkasto-smeđu koricu s površine riže možete razbiti i staviti na poseban tanjur (svi će se grabiti za nju)!