Zubatac u soli

Pripremite ribu i odlučite se za lagani dan pun odmora i pravih gušta. Poslužite je prelivenu maslinovim uljem s češnjakom i kuhanim krumpirom.

  • 70 min
  • Jednostavno
Zubatac u soli

Sastojci

  • 2 kg krupne morske soli
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 limun
  • sol
  • Vegeta Maestro crni papar
  • 1 limun narezan na ploške
  • nekoliko grančica peršina
  • 2 bjelanjka
  • nekoliko grančica ružmarina
  • 1 zubatac (oko 1,5 kg)

Priprema

  1. Zubatca očistite i dobro osušite. U šupljinu ribe stavite ploške limuna i peršin.
  2. Sol, razmućene bjelanjke i 100 ml vode miješajte u zdjeli, dok sol ne dobije konzistentnost vlažnog pijeska. Ako je smjesa previše mokra dodajte još soli, a ako je previše suha, dodajte još malo vode.
  3. U širu tepsiju prekrivenu papirom za pečenje stavite deblji sloj soli (oko 1/3 ukupne količine soli, odnosno oko 5 cm debljine). Na podlogu stavite ribu, po njoj grančice ružmarina, a zatim s preostalom solju formirajte oklop oko ribe.
  4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 50 minuta, odnosno ovisno o veličini ribe.
  5. Pustite da sve odstoji desetak minuta i onda dolazi trenutak kada trebate razbiti sol da biste oslobodili ribu.
  6. Malim čekićem ili drvenom žlicom ispucajte i potom uklonite tvrdu, blijedosmeđu koru od soli.

Posluživanje: Pripremljenu ribu poslužite prelivenu maslinovim uljem s češnjakom i kuhanim krumpirom.

Savjet: Je li riba pečena provjerite tako da ubodete vilicu u deblji dio, držite je nekoliko sekundi, izvadite i provjerite je li topla.

Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće