Zubatac u soli
- Recept by coolinarika.com -Pripremite ribu i odlučite se za lagani dan pun odmora i pravih gušta. Poslužite je prelivenu maslinovim uljem s češnjakom i kuhanim krumpirom.
Priprema
Zubatca očistite i dobro osušite. U šupljinu ribe stavite ploške limuna i peršin. Sol, razmućene bjelanjke i 100 ml vode miješajte u zdjeli, dok sol ne dobije konzistentnost vlažnog pijeska. Ako je smjesa previše mokra dodajte još soli, a ako je previše suha, dodajte još malo vode. U širu tepsiju prekrivenu papirom za pečenje stavite deblji sloj soli (oko 1/3 ukupne količine soli, odnosno oko 5 cm debljine). Na podlogu stavite ribu, po njoj grančice ružmarina, a zatim s preostalom solju formirajte oklop oko ribe. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 50 minuta, odnosno ovisno o veličini ribe. Pustite da sve odstoji desetak minuta i onda dolazi trenutak kada trebate razbiti sol da biste oslobodili ribu. Malim čekićem ili drvenom žlicom ispucajte i potom uklonite tvrdu, blijedosmeđu koru od soli.
Posluživanje: Pripremljenu ribu poslužite prelivenu maslinovim uljem s češnjakom i kuhanim krumpirom.
Savjet: Je li riba pečena provjerite tako da ubodete vilicu u deblji dio, držite je nekoliko sekundi, izvadite i provjerite je li topla.