Pekinška patka

Pečenu patku pripremljenu u medu i đumbiru poslužite s kuhanom rižom, mladim lukom narezanim na tanke rezance i soja umakom.

  • 180 min
  • Srednje zahtjevno
Pekinška patka

Sastojci

  • 3 žlice Meda Bagrem Podravka
  • 50 g đumbira
  • 1 žličica Gussnela Dolcela
  • 50 ml rižinog octa (ili bijelog octa)
  • 1 zvjezdica anisa
  • 4 mlada luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 žlica Vegete
  • 1 patka (2-3 kg s vratom)

Za posluživanje

Priprema

  1. Patku očistite, uklonite sadržaj utrobe, dobro ju operite i posušite papirnatim ubrusom. U velikom loncu ili woku zagrijte oko 2,5-3 l vode.
  2. Kad voda zakuha dodajte Vegetu, rižin ocat, med, đumbir narezan na ploške i Gussnel razmućen u malo hladne vode. Kuhajte oko 5 min, pa pažljivo uronite cijelu patku i kuhajte ju oko 10-15 minuta.
  3. Patku zatim izvadite iz vode, posušite ju papirnatim ubrusom te je objesite za vrat (na uže ili kuke za meso) da se osuši prirodnim putem.
  4. Za sušenje će vam biti potrebno oko 6 sati na suhom i dobro prozračnom mjestu ili ju ostavite preko noći u hladnjaku (uspravno s vratom prema gore, a nikako polegnutu).
  5. Kada je patka suha, u utrobu stavite zvjezdani anis, češnjak i mladi luk. Položite patku u lim za pečenje (prsa neka budu okrenuta prema gore), krila omotajte folijom kako ne bi izgorjela, pa prekrijte dno s malo vode u kojoj se kuhala patka. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 2 sata.
  6. Ako je pačja koža nakon 60-ak minuta pečenja hrskava i crveno-zlatne boje, okrenite je i pecite oko 30 minuta. Patku zatim ponovno okrenite i do kraja pecite na leđima.

Posluživanje: Pečenu patku pustite da se malo ohladi, pa ju narežite na tanke ploške i poslužite s kuhanom rižom, na tanke rezance narezanim mladim lukom i soja umakom.

Savjet: Ako je patka teža, povećajte vrijeme pečenja, a patku onda prvih 60 minuta možete držati poklopljenu folijom kako ju ne biste trebali okretati.

ADIO ADITIVI!

Poznata jela bez nepoznatih sastojaka