Dolma (Sarmice u vinovoj lozi)

Listovi vinove loze savršeni su za kao omot ukusnoj, dolmi, japraku ili sarmicama s mljevenim mesom i pancetom.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Dolma (Sarmice u vinovoj lozi)

Priprema

  1. Listove vinove loze kratko blanširajte i ohladite u hladnoj vodi.
  2. Rižu na pola skuhajte i ocijedite.
  3. Sadržaju vrećice Fanta dodajte 100 ml mlake vode i ostavite stajati nekoliko minuta.
  4. Mesu dodajte pripremljeni Fant, rižu i dobro promiješajte.
  5. Dobivenu smjesu zamotajte u listove vinove loze. Pripremljene sarmice stavite u posudu za pečenje, dodajte suho meso, zalijte vodom i pospite mljevenom crvenom paprikom. Pecite u pećnici oko 1 sat na 200 °C.

Posluživanje: Poslužite tople.

Savjet: DOLMA je izraz za jelo od nadjevenog povrća. Najpoznatije su dolme od blanširanog lišća vinove loze koje se najčešće pune nadjevom od mljevenog mesa i riže. U Hercegovini se takvo jelo (mljeveno meso s rižom zamotano u listove vinove loze) zove japrak. Često se poslužuje s jogurtom.

Ajvar

Razmazi svoje nepce