Dolma (Sarmice u vinovoj lozi)
- Recept by coolinarika.com -Listovi vinove loze savršeni su za kao omot ukusnoj, dolmi, japraku ili sarmicama s mljevenim mesom i pancetom.
Priprema
Listove vinove loze kratko blanširajte i ohladite u hladnoj vodi. Rižu na pola skuhajte i ocijedite. Sadržaju vrećice Fanta dodajte 100 ml mlake vode i ostavite stajati nekoliko minuta. Mesu dodajte pripremljeni Fant, rižu i dobro promiješajte. Dobivenu smjesu zamotajte u listove vinove loze. Pripremljene sarmice stavite u posudu za pečenje, dodajte suho meso, zalijte vodom i pospite mljevenom crvenom paprikom. Pecite u pećnici oko 1 sat na 200 °C.
Posluživanje: Poslužite tople.
Savjet: DOLMA je izraz za jelo od nadjevenog povrća. Najpoznatije su dolme od blanširanog lišća vinove loze koje se najčešće pune nadjevom od mljevenog mesa i riže. U Hercegovini se takvo jelo (mljeveno meso s rižom zamotano u listove vinove loze) zove japrak. Često se poslužuje s jogurtom.