Mediteranska prehrana

Kuhinja kakva je nekad bila

Dalmatinska pašticada

Slatkasto dalmatinsko jelo poslužite uz dobro vino i uživajte u omiljenoj pašticadi.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Dalmatinska pašticada

Sastojci

Priprema

  1. Meso očistite od žilica, operite i posušite papirnatim ubrusom.
  2. Jednu mrkvu i pancetu narežite na duže deblje trake. Dužim i uskim nožem u mesu po dužini napravite nekoliko rupa, pa u njih ugurajte pancetu i mrkvu (ne morate sve, već samo onoliko koliko ste napravili rupa).
  3. Meso premažite senfom i stavite u dublju posudu. Mesu dodajte sitnije narezane mrkvu, celer, luk, peršin i cijele češnje češnjaka, listove lovora, suhe šljive, grančicu ružmarina i ako vam je ostalo od špikanja mrkvu i pancetu. Prelijte s 300 ml vina i vodom toliko da pokrije meso.
  4. Poklopite i stavite marinirati u hladnjaku barem nekoliko sati, a najbolje preko noći. Meso izvadite iz marinade, povrće ocijedite, a marinadu ostavite sa strane za podlijevanje. U dublju posudu na zagrijano ulje stavite meso i dobro ga popecite sa svih strana, pa ga izvadite sa strane.
  5. U istu posudu stavite povrće i pržite ga na srednjoj vatri dok ne omekša. Zalijte s pola količine tekućine od marinade i lagano poklopljeno kuhajte 30-ak minuta. Dodajte ostatak tekućine i kuhajte još oko 5 – 10 minuta.
  6. Umak dobro propasirajte štapnim mikserom, ali prije izvadite list lovora i grančicu ružmarina. Dodajte koncentrat rajčice, malo soli, papar i kratko prokuhajte.
  7. Meso narežite na odreske, stavite u umak, zalijte preostalim vinom i lagano kuhajte poklopljeno oko 90 minuta. Dodajte prošek, Vegetu i kuhajte još 30-ak minuta. Tijekom kuhanja po potrebi podlijevajte vodom.

Posluživanje: Pašticadu poslužite uz kuhane njoke.

Savjet: Mrkvu i pancetu za špikanje koje ste narezali na trake možete staviti u zamrzivač 20-ak minuta kako bi se učvrstili i kako biste lakše mogli našpikati meso.

Gulaš

Inspirirani tradicijom