Fileti lososa na švedski

Švedsku deliciju poslužite uz fini umak od vrhnja i senfa s pireom od graška i uživajte u jelu iz hladnog mora.

  • 35 min
  • Srednje zahtjevno
Fileti lososa na švedski

Sastojci

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica limunova soka
  • 800 g fileta lososa
  • 1 žlica Vegete

Za umak

Za prilog

Priprema

  1. Maslinovom ulju dodajte limunov sok i 1 žlicu Vegete.
  2. Promiješajte, a zatim pripremljenom mješavinom premažite filete lososa.
  3. Na maslacu popržite luk, dodajte grašak, povrtni temeljac i malo vode.
  4. Posolite, popaprite i kuhajte oko 15-20 minuta.
  5. Nakon toga usitnite štapnim mikserom dok ne postane kremast i dodajte đumbir.
  6. Losos stavite s kožicom prema dolje na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 15 minuta.
  7. Umak pripremite tako da na zagrijanu tavicu stavite maslac, dodajte brašno, nasjeckani češnjak, šećer i miješajte dok se maslac potpuno ne otopi i ne poveže s brašnom.
  8. Dolijte mlijeko i konstantno miješajte dok umak ne zakuha.
  9. Zatim dodajte senf, limunov sok, vrhnje za kuhanje, sol, papar i kuhajte na laganoj vatri par minuta.
  10. Ugasite, dodajte nasjeckani kopar, vrhnje za kuhanje i lagano promiješajte.

Posluživanje: Prženi filet lososa poslužite s pireom od graška i umakom.

Savjet: Na isti način možete pripremiti i losos narezan na kotlete.

PASTA

Zbogom sjeckanju i neugodnim mirisima