Tekuće rapsodije

Nema muke, a svako jelo ide “od ruke”

Pečene prokulice s ječmom i limunom

Prokulice su povrće specifičnog okusa i mirisa, stoga su često brojnima na listi ne baš omiljenih. No, one zaista zaslužuju šansu i malo više posvećenosti prilikom kombiniranja u jelima. Karamelizirane prokulice s ječmom i limunom je jelo uz koje ćete sigurno zavoljeti malene zelene lisnate glavice. Nemojte zaboraviti na temeljac, on je zaslužan za dodatni ekstra okus ovog laganog jela.

  • 60 min
  • Jednostavno
Pečene prokulice s ječmom i limunom

Sastojci

Priprema

  1. Povrtni temeljac zagrijte, dodajte mu opranu ječmenu kašu i kuhajte 30 ‒ 40 minuta.
  2. Ječmenu kašu ohladite. Dok se hladi, upiti će višak temeljca.
  3. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
  4. U veću posudu stavite prokulice narezane na četvrtine, dodajte sitno narezan luk, crvenu papriku, češnjak i 1 žlicu maslinova ulja. Sve sastojke promiješajte, a zatim premjestite u lim za pečenje.
  5. Pecite u pećnici 15 ‒ 20 minuta ili dok ne porumene. Na pola vremena pečenja sastojke promiješajte.
  6. Kad je pečeno, izvadite iz pećnice i umiješajte grubo narezane orahe.
  7. U velikoj zdjeli pomiješajte limunov sok, naribanu limunovu koricu, preostalo ulje, malo soli i mljeveni crni papar.

Posluživanje: Dodajte kuhanu ječmenu kašu i pečeno povrće, promiješajte da se sastojci povežu i poslužite.

Savjet: Prokulice možete zamijeniti sa korjenastim povrćem (mrkva, celer, pastrnjak, peršin), samo prilagodite vrijeme pečenja.

Žitarice

Vrijedne vaše pažnje