Nedjeljni ručak

Okupljeni oko stola

Baked Alaska

Nevjerojatna baked Alaska je kupolasta sladoledna torta koja sadrži slojeve biskvita, sladoleda i snijega od bjelanjaka, a već s prvim osvježavajućim zalogajem vodi nas među ledene bijele planinske vrhove daleke Aljaske.

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
Baked Alaska

Sastojci

Za biskvit:

Za sladoled:

Za šaum:

  • 3 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera

Priprema

  1. Pripremite zdjelu promjera 18 cm i obložite je prozirnom folijom.
  2. Za kremu od vanilije, u 125 ml hladnog mlijeka dodajte sadržaj vrećice šlag kreme vanilija, promiješajte i nastavite miješati električnom miješalicom 3 – 4 minute. Na isti način pripremite i čokoladnu šlag kremu.
  3. Kreme nanesite u slojevima u pripremljenu zdjelu pa zamrznite do pripreme biskvita.
  4. Pećnicu ugrijte na 180°C i kalup za tortu promjera 18 cm obložite papirom za pečenje.
  5. Maslac i šećer miksajte dok ne donijete kremastu, blijedu smjesu. Umiješajte jaje, a zatim i ostale sastojke. Prelijte u kalup i pecite oko 20 minuta tj. dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe čista. Ohladite.
  6. Ohlađeni biskvit stavite na sladoled, sve zajedno zamotajte folijom i hladite u zamrzivaču 4 - 8 sati.
  7. Bjelanjke i sol miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg, a zatim malo po malo dodavajte šećer, stalno miksajući i to sve dok ne dobijete sjajni šaum bez kristala šećera.
  8. Šaum nanesite na zamrznutu tortu koju ste izvadili iz zdjele i kojoj ste odstranili foliju.

Posluživanje: Šaum zapecite pomoću brennera i odmah poslužite. 

Savjet: Torta će biti odlična i nakon što se "sladoled" otopi, samo neće biti ledena već kremasta!

Tekuće rapsodije

Nema muke, a svako jelo ide “od ruke”