Ribe i plodovi mora

Iz morskih dubina do gastro visina

Složenac od patlidžana sa Eva sardinama

Složenac može biti jednostavan, a istovremeno ukusan i nutritivno bogat zalogaj. Upravo takvo je ovo jelo koje objedinjuje patlidžane i sardine u aromatičan spoj.

  • 70 min
  • Srednje zahtjevno
Složenac od patlidžana sa Eva sardinama

Sastojci

Priprema

  1. Patlidžane narežite na ploške debljine 0,5 cm, posolite i ostavite u cjedilu stajati oko 30 minuta. Zatim ih isperite i osušite na papirnatom ubrusu. Rajčice lagano posolite i popaprite svježe mljevenim crnim paprom.
  2. Masline sitno narežite, dodajte im nasjeckani češnjak i maslinovo ulje.
  3. Ploške patlidžana premažite uljem i stavite na dobro zagrijanu roštilj tavu te popecite sa svih strana.
  4. U nauljenu vatrostalnu posudu (dublja keramička) 20× 20 cm, stavite red patlidžana, pospite peršinom, maslinama, češnjakom, složite rajčice, usitnjene sardine, još malo ulja, maslina i svježi bosiljak. Postupak ponovite dok ne potrošite sastojke.
  5. Pospite s još malo bosiljka i peršina. Na kraju sve pospite naribanim sirom.
  6. Pokrijte folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta, a zatim otkriveno oko 5 minuta na 220 °C.

Posluživanje: Poslužite toplo ili hladno.

Savjet: Sardine koje idu u nadjev izmrvite da se bolje rasporede po površini, a one koje odu na vrh, ostavite u većim komadima.

OD VIŠKA GLAVA BOLI

Nek okus dođe u fokus