Strata od slanine i špinata

Strata od slanine i špinata izvrsna je ideja kako iskoristiti ostatke staroga kruha i dobiti pomalo drugačiji ručak. Osim što će zasititi, uštedjet će i vrijeme, jer se može pripremiti dan ranije i ostaviti u hladnjaku preko noći.

  • 150 min
  • Jednostavno
Strata od slanine i špinata

Sastojci

  • 8 šnita dimljene slanine
  • 100 g luka, nasjeckanog
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 150 g baby špinata
  • 50 g parmezana
  • 8 jaja
  • 500 ml mlijeka
  • 2 žličice Vegete
  • ¼ žličice svježe mljevenog Vegeta Maestro Crnog papra
  • 350 g starog kruha, narezanog na veće kocke

Priprema

  1. Namastite vatrostalnu posudu 23 cm × 33 cm (ili slične veličine). Rasporedite kruh u jednom sloju u posudu, a zatim ostavite sa strane.
  2. Slaninu prepecite u velikoj tavi pa je izvadite na upijajući papir i ostavite da se ohladi.
  3. Ohlađenu natrgajte na manje komade i pospite po kruhu.
  4. Iz tave izlijte sve osim otprilike 1 žlice masnoće od slanine, zagrijte i dodajte luk.
  5. Pirjajte na srednjoj vatri dok ne omekša, oko 4 minute. Dodajte češnjak i špinat te uz povremeno miješanje kuhajte dok špinat ne uvene, 2 – 3 minute. Maknite s vatre.
  6. Žlicom ravnomjerno rasporedite po kruhu/slanini, zatim posipajte sav sir po vrhu.
  7. U velikoj zdjeli umutite jaja, mlijeko, Vegetu i papar pa smjesu ravnomjerno prelijte preko sira. Čvrsto pokrijte i ostavite u hladnjaku 1 sat. Izvadite iz hladnjaka i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta.
  8. Zagrijte pećnicu na 190 °C i pecite, nepokriveno, 20 minuta.Prekrijte aluminijskom folijom i pecite još 30 – 35 minuta.

Posluživanje: Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi 5 minuta prije posluživanja.

Savjet: Ovo će jelo biti još bolje ako ga pripremite dan prije i ostavite preko noći u hladnjaku.

BILJE ZA OBILJE

Više okusa bez pokusa