Ukusni rižoto s povrćem
- Recept by coolinarika.com -Kako bi dan bio uspješniji ili večer još ugodnija, rižoto s povrćem izvrstan je način da utažite glad, ali i popravite raspoloženje kombinacijom kremastih Arborio zrna riže i povrća bogatog vlaknima i vitaminima.************************************************Zahvaljujemo Mili Butorcu s bloga Hungry Mile na ustupljenom receptu
Priprema
Zagrijte 1l vode i dodajte temeljce da se otope. Temeljcem ćete kasnije podlijevati rižoto. Pripremite povrće: poriluk uzdužno prerežite, listove između dobro operite i sitno nasjeckajte, isto napravite s tikvicama i narežite ih na ploške. Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće, a češnjak očistite i sitno nasjeckajte. Pripremite grašak i rajčice. Na zagrijanu dublju i veću tavu dodajte mast (ili neku drugu masnoću) te na nju stavite izrezanu pancetu i pržite dok se masnoća s nje ne otopi. Dodajte poriluk i popecite da postane staklast. Dodajte mrkvu i kratko popecite, zatim dodajte grašak pa nakon minutu i tikvice. Začinite solju i paprom i zagrijavajte uz povremeno miješanje. Nakon 2 minute dodajte sitno sjeckani češnjak, pustite da zamiriše pa dodajte opranu rižu. Rižu kratko popecite, često miješajući pazeći da ne zagori. Dodajte cherry rajčice narezane na četvrtine, dobro promiješajte i pustite da se raspadnu. Podlijte pripremljenim temeljcem i pirjajte uz miješanje. Nakon 15 minuta ugasite vatru i dodajte sjeckanog peršina i žlicu maslaca, dobro promiješajte, poklopite i maknite s vatre.
Posluživanje: Poslužite uz dodatak ribanog sira i sezonsku salatu.
Savjet: Riža ne smije ostati suha, čim upije tekućinu dodajte još i dalje miješajte, tako će otpustiti sav škrob i rižoto napraviti izrazito kremastim. Pirjajte tako uz stalno miješanje i dodavanje tekućine dok riža ne omekša.