Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće

Podravski keksi (prkači)

Tradicionalne sitne kolače od tijesta već desetljećima izrađuju ruke vještih podravskih domaćica. Podravski keksi (prkači) zapeli su za oko našem poznatom food blogeru. Hungry Mile odlučio se okušati u pripremi poznatih kolačića I počastiti nas slatkim zalogajima povodom 75 godina Podravke.

  • 75 min
  • Jednostavno
Podravski keksi (prkači)

Priprema

  1. U dublju zdjelu dodajte oštro brašno, 500 g glatkog brašna, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa dobro promiješajte te dodajte maslac. Prstima povežite/utrljajte u mrvičastu smjesu. Uz pomoć kuhače umiješajte mlijeko i kiselo vrhnje, a onda rukom zamijesite mekano i kompaktno tijesto.
  2. Dobiveno tijesto podijelite na 3 dijela: prvi dio ostavite sa strane, u drugi dio dodajte cimet i papar i premijesite ga, a u treći dio dodajte mljevene orahe.Svaki dio tijesta zamotajte u prijanjajuću foliju, spljoštite u disk i ostavite u frižideru da se kratko ohladi.
  3. Prvi dio tijesta podijelite na pola pa na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od oko pola centimetra te izrezujte kalupima. Premjestite na lim obložen papirom za pečenje i pospite kristal šećerom. Isti postupak ponovite i s dijelom tijesta s paprom i cimetom, dok u kekse s orasima po želji utisnite komade jezgre oraha.
  4. Kekse pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta. Ohlađene kekse premjestite u limenu kutiju ili neku posudu s poklopcem, jer na taj način mogu dugo stajati. Najukusniji su nakon 2-3 dana od pečenja, jer se još malo otpuste.

Savjet: Količina smjese dovoljna je za oko 100 keksa pa možete prema ukusu prilagoditi omjer keksa s dodanim orasima, šećerom odnosno paprom i cimetom.

Tekuće rapsodije

Nema muke, a svako jelo ide “od ruke”