Skupština DKTK i predavanje profesora sa PBF-a
Na skupštini su iznesene i aktivnosti Društva koje su u tijeku - priprema za stručnu ekskurziju u Karlovačku pivovaru i Veleučilište u Karlovcu te realizacija programa „Hranimo se pravilno".
Društvo kemičara i tehnologa Koprivnica je 9. listopada 2012. održalo redovitu Godišnju skupštinu u okviru koje je ugostilo profesore sa Prehrambeno-biotehnološkog Fakulteta iz Zagreba, prof. dr. sc. Verica Dragović-Uzelac sa Zavoda za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo te prof. dr. sc. Damira Karlovića, bivšeg dekana PBF-a i predsjednika Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista (HDPBN).
Skupštinu i goste pozdravila je predsjednica Društva kemičara i tehnologa Koprivnice, dr. sc. Nada Knežević, nakon čega je uslijedilo zanimljivo predavanje prof. dr. sc. Dragović-Uzelac na temu „Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane". Projekt ispitivanja mogućnosti upotrebe višnje maraske kao funkcionalnog sastojka proveden je u sklopu predpristupnog IPA programa financiranog sredstvima EU fondova (72,5%) i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (27,5%). Višnja maraska (Prunus cerasus var. marasca) je odabrana kao naša stara autohtona vrsta o kojoj se malo zna, te koja je vrlo bogata fitokemikalijama. Ciljevi projekta su bili razvoj i primjena sofisticiranih i suvremenih tehnologija u proizvodnji funkcionalnih proizvoda i poluproizvoda na bazi višnje maraske, opremanje laboratorija za procese sušenja i određivanje biološki aktivnih spojeva i edukacija korisnika tj. proizvođača i prerađivača te različitih skupine potrošača o potencijalu i mogućnostima prerade i korištenja višnje maraske. Višnja maraska posjeduje brojne biološki aktivne spojeve, od kojih je u projektu naglas bio na melatoninu. Ove fitokemikalije posjeduju snažna antioksidativna svojstva i blagotvorno djeluju na ljudski organizam. Zanimljivo je da za razliku od standardnih sorti, višnja maraska posjeduje značajno veću koncentraciju melatonina. Biološka aktivnost višnje maraske ispitana je „in vivo" istraživanjima i kliničkim studijama u Bolnici sestara milosrdnica. Nakon prerade višnje dobiva se liofiliziran prah koji se može aplicirati u proizvodnji sokova, slastica i dr. sličnih proizvoda. Zadnja faza ovoh projekta uključivala je edukaciju proizvođača i prerađivača te drugih zainteresiranih strana o potencijalu i raznim mogućnostima koje ovaj proizvod nudi. Rezultati projekta su: Laboratorij u Zadru opremljen za procese sušenja i monitoring biološki aktivnih spojeva, proizvedeni su liofilizirani plodovi višnje maraske, s značajnim udjelom biološki aktivnih spojeva visoke antioksidacijske aktivnosti i dobrih senzorskih svojstava te je potaknuto učinkovitije međusobno povezivanje i suradnja između lokalnih uzgajivača i proizvođača, prehrambene industrije i znanstvenih institucija s krajnjim ciljem povećanja konkurentnosti proizvoda na bazi višnje maraske. Ovim projektom su stvoreni temelji za razvijanje koncepta funkcionalne hrane na bazi višnje maraske, ali i drugih vrsta voća, te prezentiran dobar model za suradnja znanstvene zajednice i poljoprivredno-prehrambenog sektora.
U nastavku je prof. dr. sc. Damir Karlović upoznao Skupštinu sa poviješću i aktivnostima Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista (HDPBN). Društvo je aktivno u brojnim međunarodnim organizacijama kao što su IUFOST, EFFOST i IFT, djeluje preko stručnih odbora s glavnim zadatkom promoviranja i zastupanja interesa struke, povezivanje znanstvenika i stručnjaka iz industrije, organizira stručne i znanstvenih kongresa i dr. Društvo kemičara i tehnologa Koprivnice (DKTK) je od ove godine punopravni član HDPBN i jedno od pet podružnica uz Zadar, Osijek, Split i Rijeku, te prema riječima prof. Karlovića ujedno i najaktivnije Društvo.
Nakon izlaganja gostiju nastavljeno je sa radom Skupštine. Predsjednica Društva, Nada Knežević, iznijela je izvješće o aktivnostima Društva u protekloj godini. Istaknuta je realizacija jednodnevnog izleta u NE Krško i višednevne stručne ekskurzije u Austriju i Češku. Članovi su aktivno sudjelovali u životu lokalne zajednice održavanjem predavanja iz područja nutricionizma, farmacije i zaštite okoliša.
Blagajnica Društva, Tanja Paveli, iznijela je Financijsko izvješće, dok je predsjednica NO Sanja Zagoršćak, iznijela izvješće Nadzornog odbora Društva. Skupština je razriješila dužnosti nekoliko starih članova Upravnog (UO) i Nadzornog (NO) odbora na njihov zahtjev te na njihovo mjesto imenovala nove. Za novog člana NO imenovana je Suzana Operman iz ŽK Koprivničko-križevačke Županije, novi član UO postala je Davorka Gajari dok je nova blagajnica Društva postala Renata Zorko. Na skupštini su iznesene i aktivnosti Društva koje su u tijeku - priprema za stručnu ekskurziju u Karlovačku pivovaru i Veleučilište u Karlovcu te realizacija programa „Hranimo se pravilno".