Rekordna proizvodnja povrća u tvornici Kalnik u Varaždinu

Podravkina tvornica povrća Kalnik u Varaždinu u srpnju je postigla rekordnu proizvodnju u posljednjih pet godina. Ovogodišnji plan prerade predviđa 9 000 tona raznog povrća, no, po svemu sudeći, preradit će se tisuću tona više.

Podravkina tvornica povrća Kalnik u Varaždinu u srpnju je postigla rekordnu proizvodnju u posljednjih pet godina. Unatoč nepovoljnih vremenskih prigoda, osobito za mahune i grašak, ukupni plan proizvodnje prebačen je za čak 55 posto, ponajviše zbog odlične sezone prerade krastavaca i cikle. Tako se na najbolji mogući način pokazala isplativost nedavnog ulaganja u novu proizvodnu liniju za preradu krastavaca vrijednu 400 tisuća eura. Nova linija omogućava povećanje kapaciteta proizvodnje za 65 posto, a uštedom u radnoj snazi i anuliranjem škarta znatno su smanjeni troškovi poslovanja. Ovaj tjedan počinje i prerada paprike, pa u Kalniku obećavaju da će se rekordni trend nastaviti. Tijekom srpnja tvornica je radila non - stop, u tri smjene, subotom, nedjeljom i praznikom. Ovogodišnji plan prerade predviđa 9 000 tona raznog povrća, no, po svemu sudeći, preradit će se tisuću tona više. Prema riječima direktora Kalnika Novice Ciglara problem nedostatka domaće sirovine ostat će i dalje ako država ne odluči jače poticati proizvodnju povrća za industrijsku preradu povrća za što se i Podravka zalaže. Zasad je od sedam županija iz kojih Kalnik nabavlja povrće samo Varaždinska odlučila samostalno poticati uzgoj paprike s po 20 lipa po kilogramu, što, među ostalim, svjedoči o dobroj suradnji Podravkine tvornice s tamošnjom lokalnom upravom.