Iako su nam putovanja otežana, to nas ne sprječava da barem gastronomski zavrimo u daleke zemlje i istražimo sve tajne njihovih poznatih specijaliteta
Moderan način života nametnuo nam je ubrzani tempo koji rijetko komu ostavlja previše vremena za kuhanje i dugotrajnu pripremu obroka. Tako većina ljudi poseže za dobro poznatim i provjerenim receptima koji ne zahtijevaju provođenje sati i sati u kuhinji. No odmicanje od svakodnevnih jela, isprobavanje različitih kuhinja i istraživanje novih okusa ne znači uvijek cjelodnevno kuhanje i može biti vrlo jednostavno i zabavno. Budući da su nam putovanja otežana, odlučili smo povesti vas na gastronomski put oko svijeta i otkriti tajne pet ukusnih internacionalnih jela. Osim što će vas oduševiti svojim zanimljivim okusima, ova jela pripremit ćete u manje od 30 minuta. Od ruskog goveđeg Stroganoffa preko meksičkih tortilja i chilli con carnea pa sve do azijskog woka i španjolske Paelle – krenimo na ovo slasno putovanje!
Mesno jelo čiji su glavni sastojci govedina, šampinjoni, senf i vrhnje za kuhanje, krije se pod nazivom goveđi Stroganoff. Govedina Stroganoff izvorni je ruski specijalitet s francuskim štihom. Poznat je još od osamdesetih godina 19. stoljeća, a njegova popularnost odavno je nadišla državne granice. Glasovita ruska obitelj zaslužna je za ime ovog jela. Od tipičnog ruskog, zatim elegantno profinjenog postalo je nezaobilaznim jelom internacionalne kuhinje. Smatra se da je originalni recept za Strofanoff sadržavao pirjanu junetinu mariniranu u senfu i posluženu s kiselim vrhnjem, a uglavnom se posluživao sa širokim rezancima. Priprema umaka Stroganoff doživjela je tijekom vremena razne inačice pripreme. Ono što je nepromijenjeno je da jer riječ o umaku koji se topi u ustima. Isprobajte ga već danas i razveselite svoje ukućane.
Govedina stroganoff
Iako se govedina stroganoff često poslužuje uz široke rezance, možete pokušati i s drugim vrstama tjestenine ili nekima od omiljenih priloga.
Kad kažemo Meksiko, prvo što nam pada na pamet su raznoliki okusi, pikantnost jela, šarene boje – i tortilje! Meksička kuhinja jedna je od najomiljenijih na svijetu, a krasi je mnoštvo raznolikih namirnica od kojih se posebno izdvaja kukuruz. Naime, kukuruz je gastronomska alfa i omega meksičke prehrane i teško je pronaći jelo koje ga ne uključuje. Prema majanskoj mitologiji ljudi su stvoreni od kukuruzne mase pomiješane s krvlju bogova, zbog čega je upravo ta namirnica u meksičkoj kulturi imala gotovo božanski status. Kukuruz je i danas u iznimno širokoj upotrebi u Meksiku, između ostalog za pripremu beskvasnog kruha ili tzv. tortilja koje se pripremaju od kukuruznog ili pšeničnog brašna, a osnovni su sastojak mnogih meksičkih jela. Burrito, Enchilada, Quesadille ili jednostavno tortilje punjene s raznim nadjevima samo su neka od specijaliteta dalekog Meksika koja obožavamo. Naš prijedlog za sve toplije dane su tortilje na mediteranski način koje će vas oduševiti svojom kombinacijom okusa.
Tortilje na mediteranski način
Zapečenu tortilju, nadjevenu blitvom, lukom i sirom poslužite izrezanu na trokute i dobit ćete hrskav mediteranski zalogaj.
Još jedno jelo karakteristično za meksičku kuhinju je popularni Chili con carne ili u prijevodu čili s mesom. Prvi put je napravljen krajem 19. stoljeća, a glavni sastojci izvornog recepta bili su chilli papričice, goveđe meso narezano na kocke, luk, češnjak, origano i kim. S vremenom je Chili con carne doživio brojne inačice ovisno o podneblju u kojem se priprema te o osobnim preferencijama. U našim se krajevima najčešće priprema s crvenim grahom, kukuruzom i crvenom paprikom. Za pripremu ovog ljutog, pikantnog i mesnatog specijaliteta s puno graha potrebno vam je svega 25 minuta, a možete ga poslužiti na bezbroj načina. Na žlicu ili kao savršeno punjenje, ispast će jednako fino u tavi i u pećnici.
Chilli con carne
Chilli con carne ili čili s mesom, mnogima je omiljeni način posluživanje crvenog graha u kombinaciji s mljevenim junećim ili svinjskim mesom.
Jeste li spremni na polusatno putovanje u egzotičnu zemlju? Odškrinemo li vrata Azije i dopustimo li mirisnim začinima da uđu u našu kuhinju, na tanjuru će se u samo par koraka stvoriti jelo koje će dočarati Daleki istok u svojoj punoj raskoši. Prva asocijacija na azijsku kuhinju svakako je wok. Riječ je dubokoj tavi u kojoj se hrana peče na visokoj temperaturi kako bi u sebi zadržala sve hranjive sastojke. U njoj se mogu naći raznoliki specijaliteti od povrća, mesa ili plodova mora, a za pravi istočnjački štih ne zaboravite na sojin umak i sjemenke sezama. Pripremom woka Azija vam je na dohvat ruke – ljutkasta, slatkasta i povrtna, a sve što trebate je početi s kuhanjem.
Pileći wok s brokulom
Jednostavno jelo od riže i piletine s brokulom u woku, odličan je izbor ako ste istovremeno jako gladni, ali i u žurbi.
Raznovrsnoj, aromatičnoj i pomalo zavodljivoj španjolskoj kuhinji malo tko može odoljeti. Svježe namirnice, punina okusa te brza i jednostavna priprema glavne su odlike kuhinje ove mediteranske zemlje. Temeljni sastojci su maslinovo ulje i češnjak, a nadaleko najpoznatije od svih jela je Paellakoja porijeklo vuče iz Valencije, a dolazi u stotine varijacija. Naime, ovaj se španjolski specijalitet uvijek priprema u širokoj tavi po kojoj je dobilo ime i uvijek je u kombinaciji s rižom, a različite su raznovrsne kombinacije namirnica s kontinenta i mora. Najbolji dio Paelle je upravo ta raznovrsnost i to što ne zahtijeva puno truda! Upotrijebite rižu za domaća jela, a na gotovu paellu dodajte malo sjeckane rajčice i svježeg peršina, dobro promiješajte i uživajte. Olé!
Mirisna paella
Dodatnu aromu paelli s komoračem dat će kozice, dok skuta ili feta sir povezuju sve namirnice u mirisnu cjelinu.