Hren – glavni šarmer uskršnje gozbe
- Zanimljivost by coolinarika.com -Nikako ne možemo zamisliti uskršnji doručak bez hrena. Naravno, niti bez šunke, pisanica i orehnjače, ali hren mora biti tamo. I to tako još od kad smo bili mala djeca kojima su suze potekle od samog mirisa, pa do sada kad smo velika djeca kojima suze i dalje poteku od samog mirisa.

Nikako ne možemo zamisliti uskršnji doručak bez hrena. Naravno, niti bez šunke, pisanica i orehnjače, ali hren mora biti tamo. I to tako još od kad smo bili mala djeca kojima su suze potekle od samog mirisa, pa do sada kad smo velika djeca kojima suze i dalje poteku od samog mirisa.
Jednostavno rečeno – kakav je to Uskrs bez hrena?!
Ali hren nije samo ukusan umak osebujnog okusa nego je i prava ljekarna. Naime, čisti jetru i krv, dobar je za imunitet, upalu sinusa, mršavljenje, reumu, a i probavu. Stari Grci i Rimljani koristili su ga čak i kao afrodizijak. Čini se da je hren stvarno odlučio riješiti svaki problem na koji možemo naići. Pa tako i nedostatak inspiracije u kuhinji. Evo odličnih jela u kojima će hren briljirati!
Paketići šunke u lisnatom tijestu – toliko su dobri da je najpametnije odmah napraviti dvije porcije. Tebat će vam - vjerujte. Ako volite hren, ne zaboravite svaki zalogaj bar još jednom umočiti u njega.
Paketići šunke u lisnatom tijestu

Pripremite jastučiće od lisnatog tijesta nadjevene šunkom u finom umaku od hrena i milerama i uživajte u čaroliji proljetnog blagdana.
Uskršnja punjena jaja s hrenom – jer se okusi slažu predivno, a možete ih aranžirati poput pilića!.
Uskršnja punjena jaja

Uskršnja jaja pretvorite u vesele piliće u gnijezdu i s malim mudrim kulinarskim pothvatom otpočnite veselje blagdanskog jutra.
A kad je već uskršnje doba, vrijeme je da se dodatno počastimo kuhanom šunkom – jer zašto ne? Svježina listova raštike, hrskavo lisnato tijesto i mrisna šunka savršeno će se slagati s hrenom.