Roštiljanje bez bojazni
- Zanimljivost by coolinarika.com -Topli dani, obilje sunca, priroda i roštilj formula su odmor za dušu i zadovoljstva za nepce. A kakav je utjecaj roštilja na naše zdravlje?
Gotovo nema osobe koja se neće razveseliti, a i oblizati, na samu pomisao da će za vikend u društvu dragih osoba uživati u roštilju. Topli dani, obilje sunca, priroda i roštilj formula su odmora za dušu i zadovoljstva za nepce.
Mnogobrojne su prednosti roštilja po zdravlje: od same pripreme, jer se ne dodaju dodatne količine ulja kao kod prženja u dubokom ulju ili pohanja, pa sve do činjenice da uz roštiljanje ruku uz ruku ide boravak u prirodi. S druge strane, na stolu se najčešće nalazi hrana bogata mastima i soli koja ne ne čini dobro niti kardiovaskularnom sustavu, niti liniji. Dobra je vijest da je uz malo opreza moguće podjednako uživati u obroku, a rizik za zdravlje značajno umanjiti.
Teletina s roštilja s pečenom crvenom paprikom
Telećim kotletima uz pečene paprike nećete moći odoljeti jer je sve bilo "uvaljano" u Vegeta marinadu s pivom pa doživljaj može biti samo divno savršenstvo finog zalogaja.
Zdravstveno ispravan roštilj
Kako bi bili sigurni da je Vaša hrana nije samo ukusna već i ispravna za konzumaciju, pametno se držati nekolicine jednostavnih smjernica:
do same pripreme namirnice držite na hladnom i podalje od sunca
meso neka bude dobro zapakirano i podalje od drugih namirnica kako ne bi došlo do miješanja sokova
provjerite ispravnost roštilja
perite ruke
za vrijeme pečenja, marinadom premažite samo površinu koju pečete kako ju ne bi kontaminirali bakterijama sa sirovog mesa
uvijek koristite svježe marinade i namirnice
pečeno meso držite podalje od sunca.
Pikantne pljeskavice s roštilja
Pripremite pljeskavice i stavite žličicu kajmaka te poslužite tople s pečenim krumpirom, salatom ili mladim lukom i sočnom jelu pridružite Podravkin ajvar.
Je li roštilj karcinogen?
Visoke temperature koje su prisutne prilikom pečenja ili prženja mesa i ribe na otvorenoj vatri dovode do stvaranja potencijalno karcinogenih spojeva tzv. policikličkih aromatskih ugljikovodika odnosno PAH spojeva na površini hrane. Nastanku PAH spojeva pridonosi i izgaranje goriva (ugljena) koje se koristi za pečenje. Međutim, najznačajniji je nastanak ovih spojeva kada otopljena mast sa hrane kaplje na izvor topline stvarajući ih dovoljno da se u značajnoj mjeri talože na površinu mesa i ribe.
Grill vratina
Roštilj poslužite uz kuhanu palentu ili krumpir i okružite se omiljenom ekipom.
Dobra marinada je prva linija obrane
Dobra je vijest da marinade mogu onemogućiti nastanak određenih karcinogenih spojeva u mesu koje je pečeno na roštilju na ugljen. Istraživanja novijeg datuma ukazuju na značajno smanjenje HCA spojeva u mesu koje je prije pripreme na roštilju odležalo u marinadi. Točan mehanizam blagotvornog učinka marinade još nije jasan, no mnogi se autori slažu da zaštitna moć leži u određenim moćnim sastojcima marinade. Tako se primjerice pokazalo da marinade s ružmarinom i origanom sadrže antioksidanse koji sprječavaju stvaranje potencijalno štetnih tvari u mesu pri visokim temperaturama pečenja.
Dodatni savjeti za zdraviji roštilj
Iako karcinogene spojeve nije moguće sasvim izbjeći, to nije razlog da zaboravite na roštiljanje i zadovoljstvo koje ono pruža. Naprosto smanjite moguću kontaminaciju hrane sa HCA i PAH spojevima:
isključivanjem uporabe ugljena
izbjegavanjem otvorenog plamena
koristite meso i ribu sa manje masnoće
perad pecite sa kožicom
uvijek marinirajte meso
pecite na što nižim temperaturama i što dulje vrijeme
često okrećite meso kako bi temperatura u unutrašnjosti namirnice bila što niža
uklonite eventualne zagorene dijelove
koristite specijalne konstrukcije „grilla“, koje onemogućuju kapanje masti na izvor topline.
nekoliko dana prije roštilja konzumirajte povrće poput brokula, kupusa, cvjetače, kelja ili šparoga jer ono sadrži sastojke koji u organizmu aktiviraju enzime zaslužne za detoksikaciju opasnih spojeva.
Stoga, uz oprez i primjenu navedenih mjera možete uživati u roštilju već idućeg vikenda, bez bojazni za zdravlje.
Izvor: zdravobudi.hr