Vozni red za pečenje blagdanskih slastica
- Zanimljivost by coolinarika.com -U vrijeme adventa već se vjekovima spremaju slastice koje će se na Božić naći na blagdanskom stolu, pa najslađa bajka tradicionalno započinje stolama, a završava tortama.
Božićna čarolija započinje stolama
Prema stoljetnom slatkom rasporedu čak i tri tjedna prije Božića možemo početi spremati tradicionalne stole, baš kao i slastice od sušenog voća i tipičnih začina, primjerice božićne pudinge i voćne kruhove te smokvenjake i voćne želee, poput sira od dunje. Kako ovim slasticama treba vremena da se njihovi fini sastojci povežu do savršenstva, najbolje ih je čuvati zamotane u pergament papir ili kuhinjsku foliju na suhom i hladnom mjestu.
Norveški božićni kruh
Otprilike dva tjedna prije najslađeg blagdana možemo se pozabaviti spremanjem nekih vrsta kuglofa, primjerice panettonea te naravno nezaobilaznih medenjaka, paprenjaka i različitih slastica i kreacija od tijesta te primjerice sitnih kolačića i keksa za koje se ne koriste kremasti nadjevi i sirova jaja.
Božićni kuglof
Otprilike tjedan dana prije iznošenja na raskošni blagdanski stol dolaze na red najfiniji kremasti sitni kolačići i keksi, praline i puslice, makroni i ostale slastice od bjelanjaka. Vrijeme je i za zahtjevnije kuglofe, biskupske kruhove te makovnjače, orehnjače i slično.
Lagani momenti
Tražite idealan poklon za dragu vam osobu koja, između ostalog, jako voli Lino ladu milk? Dajte si malo truda, pripremite ove slasne zalogajčiće i darujte ih od srca.
Kako se arome ne bi pomiješale, važno je da se svaka vrsta ranije spremljenih slastica čuva zasebno, u posebnim kutijama (kolačiće odvojite pergament papirom da se ne slijepe!) na suhom, hladnom i tamnom mjestu.
Orašasta torta
Sočan i mekan kolač, bogatog i ispunjenog okusa... poželjet ćete da snijeg ne prestaje padati, da ste u toplini doma s najbližima i cijele dane uživate u okusima i mirisima blagdana.
Tri, četri dana prije Božića na red dolaze najfiniji kolačići i keksi od miješanog i lijevanog tijesta, primjerice oni s maslacem poput vanilin kiflica. U tom se razdoblju mogu umijesiti i tijesta za korištenje par dana unaprijed te čuvati zamotana u foliju koja čuva svježinu u hladnjaku uslijed čega će određeni keksi i kolačići biti još ljepši i ukusniji. Jednako tako mogu se zgotoviti i jestivi ukrasi, poput borića od čokolade, zvjezdica od bjelanjka i slično.
Veliko finale rezervirano za najraskošnije torte
Dolcela blagdanska fantazija
Što čini blagdane tako posebnima? Dijeljenje ljubavi i veselja s bližnjima. Sreća neće biti potpuna ne zaslade li se blagdani pravom blagdanskom fantazijom. Slastice koje pripremite s ljubavlju darujte dragim ljudima od srca.
Dan, dva prije Božića, rezervirano je za najzahtjevnije slastice, kremaste kolače i torte, odnosno za pripremanje i pečenje biskvitnih tijesta koje navečer na Badnjak ili ujutro na Božić treba završiti, odnosno nadjenuti kremama, omotati preljevima i ocaklinama i ukrasiti tipičnim ukrasima.
Domaći medenjaci
Prema drevnim običajima, med i proizvode od meda treba jesti u zimsko vrijeme kako bi u novoj godini bilo sve slatko ili, kao što kažu u Slavoniji, kako bi čovjek cijele godine govorio medenim riječima.