Ljekovita svojstva začina
- Zanimljivost by coolinarika.com -Osim što utječu na okus jela, začini ističu aromu, jelu daju i određenu boju, a koriste se i kao sredstvo za konzerviranje. No važno je i njihovo ljekovito djelovanje na organizam.
Slatka i ljuta paprika
Potiče cirkulaciju, pa se preporučuje osobama koje boluju od arterioskleroze i loše cirkulacije, otvara i potiče apetit, poboljšava probavu i pomaže pri mršavljenju.
Crni papar mljeveni i u zrnu
Srnetina na lovački
Intenzivno srneće meso najukusnije je dobro začinjeno i pripremljeno na lovački način, te posluženo uz kuhanu palentu. Dobro mu pristaje crno vino, a kuriozitet recepta su suhe šljive, koje jelu daju posebnu aromu.
Bosiljak
Bosiljak pospješuje apetit, povoljno djeluje na probavu, snažan je antioksidans, štiti srce i krvne žile, jača imunološki sistem, snizuje kolesterol, djeluje antibakterijski. Jedna čajna žličica suhog bosiljka= 1 jušnoj žlici svježe narezanog bosiljka.
Cimet mljeveni
Košarice s jabukama
Jabuke i cimet kombinacija su kojoj je teško odoljeti. Pripremite košarice od gotovih kora i nadjenite ih pripremljenim jabukama kojima ste osim cimeta dodali još brusnice, klinčić i smeđi šećer. Za prste polizati!
Češnjak u granulama
Štiti nas od srčanih bolesti, začepljenja krvnih žila, pospješuje cirkulaciju, snižava povišeni krvni tlak, snižava kolesterol i podiže imunitet, pomaže u liječenju astme, bronhitisa, dišnih organa, gripe, viroze, smanjuje kašalj, pomaže kod dijabetesa, djeluje antivirusno, antibakterijski i antiparazitski te pospješuje rad unutarnjih organa.
Lovorov list
Lovor snižava šećer u krvi, smanjuje i uklanja glavobolju, djeluje antibakterijski i antifungicidno, pomaže kod probavnih smetnji, prehlade, gripe, viroze, jača imunološki sustav, djeluje antioksidativno.
Origano
Origano pomaže kod probavnih tegoba, srčanih problema, arteroskleroze, preranog starenja, bronhitisa, upale sinusa, kod grlobolje, prehlade, viroze, gripe, upale uha, reume, ima jako antioksidativno i protuupalno djelovanje, dobar je izvor vlakana, pomaže kod psorijaze i kožnih oboljenja, pa ga zbog svih tih ljekovitih svojstava treba obavezno uvrstiti svakodnevno na jelovnik.