Kalupi za kekse i kolačiće
- Zanimljivost by coolinarika.com -Zahvaljujući kalupima za izrezivanje tijesta, kekse i kolačiće više nego jednostavno možemo pretvoriti u koji god oblik poželimo.
Zahvaljujući kalupima za izrezivanje tijesta, kekse i kolačiće više nego jednostavno možemo pretvoriti u koji god oblik poželimo.
Kako bi se tijesto lakše i preciznije izrezalo kalupima, zamotajte ga u foliju i držite oko pola sata u hladnjaku.
Tako za Božić možemo grickati pahuljice, zvončiće, boriće i zvijezde repatice, a za Uskrs uživati u zečićima, ovčicama i cvjetićima. Djecu možemo obradovati i djedicama, vlakićima, autićima, snjegovićima, konjićima, sobovima, a prijateljicu malim jestivim štiklama, torbicama ili haljinama. Na našu radost, klasične i web-trgovine prepune su kalupa različitih veličina, oblika i motiva, koji se prodaju kako pojedinačno tako i u prigodnim setovima.
Najbrojniji i najraznolikiji su kalupi od bijelog lima
Kalupi za izrezivanje keksa i kolačića uglavnom se izrađuju od metala, najčešće od bijelog lima i plemenitog čelika, ali i bakra te plastičnih materijala. Kalupi od bijelog lima su najbrojniji, najraznolikiji i po cijeni vrlo prihvatljivi te se u predblagdansko vrijeme osim u specijaliziranim trgovinama mogu kupiti gotovo na svakom uglu. Dobro i precizno režu, no relativno lako gube svoj oblik, posebno ako se godinama koriste te jednako tako lako zahrđaju (spremajte ih samo kada su potpuno čisti i potpuno suhi). Jednako tako nakon upotrebe s kalupa pažljivo odstranite sve pa i najmanje ostatke tijesta, operite ih deterdžentom, dobro isplahnite vodom i temeljito posušite kuhinjskom krpom.
Kalup možete načiniti i sami tako da na deblji karton nacrtate željeni motiv, izrežite ga i postavite na tijesto.
Kalupi od plemenitog čelika vrlo su čvrsti, ostavljaju glatke i precizne rubove, pa se mogu koristiti i za izrezivanja oblika sa sitnijim detaljima poput primjerice pahuljica. Iako su osjetno skuplji od kalupa od bijelog lima, otporni su na djelovanje vlage i vrlo su trajni. No, s obzirom na motive njihova ponuda nije ni približno bogata kao onih od bijelog lima. U trgovinama ne tako česti, nostalgični kalupi od bakra su posebno precizni i vrlo trajni, a stoga i skupi. Mogu se koristiti generacijama, pa ih vlasnici ljubomorno čuvaju, a zbog svoje posebne ljepote na cijeni su i kod kolekcionara. No, kako se s njih, posebno ako služe za izrezivanje ili utiskivanje složenijih motiva, teže uklanja tijesto, teže se održavaju. Nadalje, kalupi od plastičnih materijala mnogo su jeftiniji, ali i mnogo manje kvalitetni od metalnih kalupa. Lako se savijaju i lome, te ne režu precizno pa nisu pogodni za složenije i manje, već samo jednostavnije i veće oblike.
Mali trikovi i savjeti
Kako bi se tijesto lakše i preciznije izrezivalo kalupima, prije nego počnete vaditi kolačiće i kekse, zamotajte ga u foliju i držite oko pola sata u hladnjaku, a potom ga izvaljajte da bude savršeno glatko (u tu svrhu tijesto možete izvaljati između dva lista prozirne kuhinjske folije ili papira za pečenje.
Kako se tijesto ne bi lijepilo za kalup, prije izrezivanja svakog pojedinačnog kolačića ili keksa kalup uronite u brašno ili šećer u prahu.
Ako se unatoč brašnu na kalupima nakupilo tijesta, tijekom izrade ih nemojte prati, posebno ako izrezujete složenije motive, već ih samo dobro obrišite kuhinjskim papirom jer i najmanji ostatak vode može onemogućiti izrezivanje pravilnih i jasnih rubova.
Da bi iskrojeni keksi i kolačići i za vrijeme pečenja ostali u savršenoj formi, neposredno prije pečenja ih zajedno s limom stavite 5 minuta u zamrzivač.
Pripazite na čistoću kalupa te ih nakon upotrebe temeljito operite toplom vodom i deterdžentom (tijesto s rubova očistite uz pomoć male četkice), a potom isperite i dobro posušite kuhinjskom krpom.
Kalupe možete koristiti i za rezanje kruha bez korice, a one od bijelog lima i za ukrašavanje adventskog vijenca, svečanog stola te božićnog drvca ili uskršnjih grančica.
Umjesto kupovnim kalupima, kolače i kekse u obliku kruga, polumjeseca ili listova možete izrezati i staklenim čašama.
Kalup možete načiniti i sami tako da na deblji karton nacrtate željeni motiv, izrežete ga i postavite na tijesto te ga iskrojite oštrim nožem.
Ako je keks ili kolač veći, kroj od papira može poslužiti kao podloga koja će spriječiti da se nakon pečenja ne polomi.