Paštete

Kruha i igara!

Pašteta party

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Kraljica ili klasika među delikatesnim je paštetama gusja, pâté de foie gras, a slijede je juneća, teleća, svinjska, pureća, pileća, kokošja, kuničja, paštete od divljači, tune, graha, leće, patlidžana, gljiva, maslina. Na pašteta party!

Pašteta, možda ne zvuči romatično poput francuskog naziva "pâté", ali se i u jednom i u drugom slučaju radi o delikatesnoj smjesi tj. namazu od mljevenog mesa, masnoća i začina.

Kraljica ili klasika među delikatesnim paštetama je ona gusja - , a za petama su joj juneće, teleće, svinjske, paštete od purana, piletine, kokoši, divljači...

Osim što paštetu uživamo kao hladno predjelo ili jednostavan namaz na kruhu, pašteta može biti i tema partyja. Na njemu se naravno sve vrti oko pašteta namazanih na nježno popečen kruh, peciva, prepečenac ili krekere i jela s kreativnom upotrebom paštete. Uslijed ogromnog izbora mesnih, ribljih i vegeterijanskih recepata, za svaki će se ukus naći ponešto.

A što servirati na partyju?

Dolje s pašteto-monotonijom! Uz osnovne sastojke pašteta koristite bobičasto voće, pistacije, svježe i ukiseljene krastavce, čili, papar, češnjak, začinsko bilje, vino, konjak i viski, maslac, ulje, vrhnje, svježi sir, mozzarellu i druge namirnice.

A osnovni su sastojci: gotove paštete ili one iz domaće radinosti od mesa, ribe ili povrća, s dodatkom masnoća, svježe začinskog bilja i drugih začina. Vrlo je bitno paštetu pravilno začiniti, ni previše ni premalo. Začine i začinsko bilje birajte u odnosu na glavne sastojke, a oni nikada ne smiju dominirati paštetom, već je nježno dopunjavati.

Kraljica ili klasika među delikatesnim je paštetama ona gusja - pâté de foie gras, a za petama su joj juneće, teleće, svinjske, pureće, pileće, kokošje; od divljači: od fazana do medvjeda, kunića, tune, pastrve i drugog mesa. Vegeterijanska ponuda uključuje paštetete od graha, leće, patlidžana, maslina, gljiva i druge.

Voulez-vous "paštetati" avec moi?

Osnovni su sastojci pašteta meso, riba ili povrće, masnoće, svježe začinsko bilje i drugi začini.

Prikupili ste recepte i krenuli u potragu za paštetama i sastojcima za one iz kućne radinosti. U trgovinama ste odabrali ponešto iz bogate ponude mesnih i vegeterijanskih pašteta, a odlučili ste ih kombinirati s domaćima. Ove posljednje ćemo pripremiti isključivo s visokovrijednim i svježim namirnicama. Uz meso ćete trebati i svježe začine i začinsko bilje, punovrijedni kruh, po mogućnosti domaći, bijeli kruh, krekere, pistaciju, pinjole, jabuke, zelenu salatu, kapare, mini rajčice i drugo povrće, sir i začine koji mogu pašteta-zalogaje oplemeniti.

Paštete složite na tanjure oblikujući ih žlicama ili lopaticama za sladoled u male dekorativne kupove. Kombinirajte oblike i boje stvarajući zaigran vizualni efekt. Ukrašavajte malim rajčicama, malim klipićima kukuruza, na komade narezanom crvenom i zelenom paprikom, listovima salate, avokadom, jajima, kuhanim cvjetićima brokule... Napravite kanapee po mjeri zalogaja, a paštete iz modela narežite na šnite.

Dio paštete iskoristite i kao nadjev i njome napunite rajčice, pogačice, home-made peciva, punite rolade i drugo.

Da ne duljimo, čini nam se da smo "zreli" za dobar pašteta-party. Dobar tek i dobar provod!

Sarma

Najukusnije umotan poklon na stolu