Sočne trešnje odlične su saveznice osvježavajućih slastica i fantastičan dodatak kolačima, pitama i džemovima. Imamo odlične recepte
Sočni i nadasve ukusni plodovi trešanja na početku su sezone, što znači da počinje vrijeme kada ćemo ih s veseljem jesti svježe i upakiravati u različite deserte. Osim što su tako ukusne, trešnje su i iznimno korisne za naše zdravlje. Od davnina su bile na dobrom glasu, a čak su ih proglašavali voćem sreće. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za neke tegobe do hrane za dobar san. Uz to što su bogate polifenolima, odnosno antioksidansima, trešnje imaju visok sadržaj kalija što pomaže „izbacivanju“ viška tekućine iz organizma. Dobar su izvor vitamina C i kao takve odličan borac protiv upalnih procesa organizma, a visoki sadržaj prehrambenih vlakana i nizak sadržaj kalorija čine ih jednim od najboljih namirnica u predljetnom razdoblju.
Trešnje se jedu sirove, a možemo ih koristiti u raznim slatkim kombinacijama. Od njih se pripremaju pekmez i džemovi, čest su sastojak u kolačima, proljetnim smoothijima, ali i voćnim salatama. Koriste se kao sastojak sladoleda, ukusnih umaka za tople kolače ili pak hladne torte od sira, a izvrsne su i u kombinaciji s različitim vrstama tijesta – od pita preko savijača do mekih buhtlica. U nastavku donosimo nekoliko odličnih recepata:
Prva asocijacija na kolač s trešnjama svima nam je spoj ukusnog biskvita i sočnog voća u kojem su uživale generacije. Osim što je ukusan, priprema ovog kolača je iznimno brza i jednostavna pa će ga bez problema napraviti i oni koji nisu vični spremanju slastica. Ako preferirate kremastije kolače, ove sezone svakako isprobajte roladu od trešanja i Cheesecake TO GO koji će vas oduševiti već na prvo kušanje.
Kolač s trešnjama
Izvedite ovu "ljepoticu" od torte na vaš stol i uživajte u ukusnom druženju.
Rolada od trešanja
Trešnje su izvrsna podloga raznim kolačima, a rolada od trešanja u njihovoj je primjeni pri samom vrhu. Za roladu od trešanja potreban vam je biskvit, potom prethodno pripremljen nadjev od trešanja i tučeno slatko vrhnje.
Pita od trešanja
Sezonu trešanja iskoristite i za isprobavanje recepata za slatke i prhke pite s ovim ukusnim voćem koje će postati omiljeni gosti na vašem stolu u nadolazećim mjesecima. U ljetnim danima, topla pita s trešnjamaodlična je u kombinaciji sa kuglicom sladoledom od vanilije, a pravo osvježenje pronaći ćete i u kombinaciji pite od trešanja i limuna te kremaste pite s trešnjama i sirom.
Pita od trešanja ili višanja, šljiva...
Prefina pita bilo sa trešnjama, višnjama, šljivama...
Meka pita s trešnjama i sirom
Sočan, meki kolač s nadjevom od prvih proljetnih trešanja i svježeg sira, pravi je užitak u toplo proljetno poslijepodne!
Hladni deserti s trešnjama
Što je bolje od uživanja u osvježavajućem sladoledu i hladnim desertima u vrućim danima? Ledene, kremaste slastice raznih okusa i tekstura savršeni su suputnici za nadolazeće ljeto, posebno u kombinaciji sa sočnim voćem poput trešanja. Razveselite svoje nepce i isprobajte recept za ukusan parafait od sira i trešanja, a predlažemo vam da napravite i sladoled od pečenih trešanja koji će oduševiti velike i male.
Parfait od sira i trešanja
Prvi put pravim i oduševljena sam
Sladoled od pečenih trešanja
Poseban
Džem od trešanja
Sezona trešanja nezamisliva je bez pripreme staklenke domaćeg džema u kojem rado uživamo uz svježe kroasane, pecivo, kruh ili palačinke. Ne morate biti posebno vješti u kuhinji kako biste ga pripremili, dovoljno je tek malo vremena i svega nekoliko namirnica. Sama priprema džema od trešanja je jednostavna, no zahtjeva mrvicu truda (posebno oko odstranjivanja koštica), koji će biti nagrađen odličnim okusom.
Džem od trešanja i limete
Kada bi vas netko pitao koliko na ljestvici od 1 do 10 volite trešnje, odgovor bi zasigurno bio u rasponu najvećih ocjena. No, što onda čekate, spremite jedan dio trešanja u staklenke, da vam i hladna zima ima slatki okus ljeta...
Džem od pečenih trešanja Tugarki
Pečenje je jednako učinkovito, kao i kuhanje trešanja, ali ovdje se radi o tome da nije dodana velika količina šećera.