Blagdanske slastice jučer, danas, sutra
- Zanimljivost by coolinarika.com -Uz pomoć naših recepata zamirišite svoj dom mirisima djetinjstva i razmazite svoja nepca slasnim tradicionalnim blagdanskim slasticama i finim kremastim kolačima.

U očekivanju blagdana u našim se kuhinjama već vjekovima ponavlja isti scenarij i vladaju isti mirisi i okusi. Uz opojne arome vanilije, cimeta i klinčića, i mi, baš kao i nekad naše mame, bake i prabake, krckamo, sjeckamo, meljemo, miješamo, mijesimo, pečemo, posipamo i prelijevamo, kako bismo potom uživali u nezaobilaznim tradicionalnim božićnim slasticama, medenjacima, paprenjacima, kuglofima, stolama i slatkim kruhovima.
Doista, ma kako naše kuhinje bile moderne i opremljene hi-tech kuhinjskim pomagalima i priborom, na našim blagdanskim stolovima uz ostale kolače, mora uvijek, baš uvijek biti barem jedna slastica na sliku i priliku onih koje su nastajale u isto vrijeme, u vrijeme adventa, desetljećima, pa čak i stoljećima prije nas…
Nekad su se sastojci za blagdanske slastice kupovali u ljekarnama!
No, ruku na srce, nekad je ipak bilo i podosta drugačije. Primjerice, domaćice koje su živjele u 19. stoljeću za svoje su se blagdanske slastice morale malo više potruditi, te su po neke sastojke morale otići čak i u ljekarnu, u kojoj su se u malim papirnatim zamotuljcima prodavala za kolače važna i neizostavna soda bikarbona, prah jelenjih rogova i primjerice prah vinskog kamena.
Doista, ma kako naše kuhinje bile moderne i opremljene kuhinjskim pomagalima i priborom, na našim stolovima uz ostale kolače, mora uvijek, baš uvijek biti barem jedna slastica na sliku i priliku onih koje su nastajale u isto vrijeme, u vrijeme adventa, desetljećima, pa čak i stoljećima prije nas.
No, kako je svaki od ovih sastojaka imao ponešto drugačiji učinak na tijesto, trebale su k tome imati i iskustva i znanja o tome kako ih, na koji način i za koji kolač upotrijebiti. Stoga su primjerice morale znati da soda bikarbona osim što povećava volumen i rahli tijesto, može kolaču dati i metalan okus, pa se mora spojiti s nečim kiselim, primjerice sokom od limuna.
Nadalje, važna je bila i spoznaja da bez praha vinskog kamena nema savršenog karamela i fondanta, te da je onaj od jelenjeg roga idealan za omekšavanje medenjaka i paprenjaka. Situacija u kojoj je za savršene kolače trebalo i malo znanja iz kemije, trajala je sve dok se krajem 19. stoljeća, nije počeo koristiti svima nama dobro poznati, omiljeni i nezamjenjivi prašak za pecivo koji je ne samo pojednostavnio i ubrzao pripremu, već i znatno poboljšao okus slastica.
Prašak za pecivo - mala tajna savršenih blagdanskih slastica!
Čokoladni kuglof

Zbog neodoljivog oblika kojeg duguje specijalnom kalupu, vrlo jednostavne pripreme i specifičnog okusa, kuglof zauzima posebno mjesto u gastronomiji. Umjesto klasičnog kuglofa pripremite čokoladni i dodatno ga ukrasite čokoladnom glazurom.
Domaći medenjaci

Prema drevnim običajima, med i proizvode od meda treba jesti u zimsko vrijeme kako bi u novoj godini bilo sve slatko ili, kao što kažu u Slavoniji, kako bi čovjek cijele godine govorio medenim riječima.
Puding za slasne kremaste blagdanske kolače u posljednji čas!
Čupava pita s čokoladnim pudingom

Ukusna čupava pita s lješnjacima ne može ostati nezapažena, ali da ne ostane sve samo na toj čupavoj priči, zavrnimo rukave i uvjerimo se sami.
Brza mađarica

S gotovim korama priprema pite mađarice bit će brza i jednostavna, pa se u njenu izradu mogu upustiti i novopečene kuharice.
Kokos šubarice

Male šubarice maštovito ukrasite i poslužite na vaš omiljeni dan i uživajte u zalogajima finog kokosa i čokolade.
Čokoladna zimska torta

Čokoladna zimska torta s Lino Ladom Gold učinit će zimski ugođaj još čarobnijim, a toplina čokolade blagdanske dane nezaboravnim vremenom.