ZA SEBE BIRAM NAJBOLJE

Okusi nadahnuti prirodom

Prisjetimo se zaboravljenih jela

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Sada je trenutak da zaboravimo fusion kuhinju i egzotične sastojke te se vratimo počecima, velikim loncima, brašnu i vodi, šećeru i soli.

U doba nevolja, kad osjećamo da su ugrožene osnovne ljudske potrebe, utjehu/hrabrost nerijetko nalazimo u prošlosti, točnije, u pričama o onima koji su već osjetili i pobijedili nevolje koje su pred njih bile postavljene.

U kuhinji to znači da se prisjećamo zaboravljenih jela koja su pripremale naše bake i majke, koje su s nekoliko namirnica uspijevale prehraniti velike obitelji.

Vraćamo se počecima.

Kajenski papar, himalajsku sol, đumbir, avokado ostavljamo za neka bolja vremena, a misao vodilja pri odlasku u dućan postaje „bez čega ne mogu“.

Svi popisi za kupnju u ovo su doba slični, ako ne i jednaki. Na njima se zasigurno nalazi kruh, brašno, kvasac, jaja, tjestenina, riža, ulje, dugotrajno mlijeko, luk, krumpir, na mnogima su napisani grah, tunjevina iz konzerve, umak od rajčica, palenta, leća, griz, ovisno o osobnim ukusima tu se mogu naći mrkva, celer, zaleđeno povrće, kupus, jabuke, a u kategoriji „hrane za utjehu“ idemo od suhih smokvi, čokolade, badema, oraha do parmezana.

Vraćamo se počecima, prisjećamo se zaboravljenih jela koja su pripremale naše bake i mame.

S prvim popisom možemo preživjeti, s drugim možemo „dobro“ preživjeti, a ostala dva ne možemo se odreći jer smo ipak jednom imali, probali i, ako je ikako moguće, tih se malih želja nećemo odreći.

S ovim se namirnicama u ostavi, na balkonu ili u hladnjaku možemo prisjetiti bakine kuhinje i upustiti se u njezino ponavljanje.

Prženice ili pohani kruh jednostavno je jelo za koje nam je potreban kruh (odlično će doći i odstajali), jaja, malo mlijeka (može i vode), ulje i sol. Šnite kruha treba potopiti u jaje i ispržiti na ulju, a nakon toga možete odlučiti hoće li biti slane, na primjer uz dodatak ajvara, ili slatke, posute šećerom.

Nisu naše bake jedine pripremale prženice ‒ francuski pain perdue i američki french toast njihova su slatka verzija, engleski bread pudding također se priprema sa šećerom, grožđicama, cimetom, ali može postati i slano jelo, ako mu dodamo sir, slaninu ili povrće.

Slatke prženice

Recept je iz porodičnog kuvara Džejmi Oliver - Kerijen Danlop 

Rizi-bizi je dugo bio zapostavljen u kategoriji priloga. Sada bi mogao prerasti ograničenje i postati, po svim pravilima, glavno jelo, bilo da ga kuhamo u obliku rižota ili, malo rjeđe, u obliku maneštrice. Svatko ima svoj omiljeni recept, upravo kako ga pamti iz djetinjstva. Priprema također ne zahtijeva puno sastojaka, riža, grašak (može zaleđeni), luk, ulje ili maslac i sol.

PRŽENI PRUTIĆI OD PALENTE

Moram priznati da mi palenta nije najomiljenije jelo,valjda zato što je bila najdraže jelo dok sam bila dijete,ali probavši ju na ovaj način dobila sam totalno drukčije mišljenje!!Opet je na mom jelovniku!!

Palenta, pura ili žganci još su jedno osnovno jelo koje se priprema od jednostavnih i jeftinih sastojaka, a kojem poslije po želji možete dodati ono što imate. Izbor ide od mlijeka i jogurta do maslinova ulja i parmezana, povrća, mesnih gulaša ili ribljih brodeta. Ako vam ostane palente, možete je narezati na šnite i sljedeći dan prepržiti na malo ulja ili na grill tavi tako da se s vanjske strane stvori mirisna hrskava kožica.

Varivo, živjelo varivo! I njega su nam pripremale bake, od mahuna (može i zaleđenih) s krumpirom ili bez krumpira, karfiola, kupusa do poriluka i brokule. Ako vam se ne sviđa bakin način zgrušnjavanja zaprškom, upotrijebite sitne zobene pahuljice ili zgnječite krumpir. Varivo se može pripremiti na puno načina s različitim sastojcima, uglavnom dostupnim i jeftinim. I što je još važno u ovo nesvakidašnje doba, može se jesti sutra, a i prekosutra.

Ječam (orzo) sa suhim mesom

geršlo, ječam, orzo, ričet...kako ga tko zove (mamin recept)

Od bakinih jednostavnih i hranjivih jela ne želim preskočiti maneštru od graha ili neke druge grahorice, može leće ili slanutka, i ječma (ričet, orzo). Ako imate malo slanine ili kojeg drugog suhog mesa, bit će ukusnije, ali ako ste za vegetarijansku verziju, dodajte češnjak (koji ćete poslije zgnječiti vilicom) i lovor te pola žličice kima.

ZA SEBE BIRAM NAJBOLJE

Okusi nadahnuti prirodom