Klinčić
- Zanimljivost by coolinarika.com -Zbog intenzivnog okusa i arome klinčić je potrebno pažljivo dozirati kako ne bi prevladao i preuzeo glavni okus jelima.
O začinu
Klinčić (Syzygium aromaticum) jedan je od najstarijih i najsnažnijih poznatih začina podrijetlom iz Indonezije i Indije, a danas se koristi u cijelome svijetu i u pripremi jela, ali i kao konzervans hrani.
Cijeli sušeni plod klinčića najčešće se koristi u čajevima i zimskim napitcima.
Izuzetno je jake arome i okusa pa stoga čak i izuzetno mala količina klinčića može jelu dati prepoznatljivost. Kombinacija ljutog, snažnog i slatkog okusa s gorkom aromom omogućuje upotrebu klinčića u brojnim jelima na različite načine.
Uporaba u kulinarstvu
Klinčić može biti prisutan i kao cjeloviti sušeni plod, ali i kao mljeveni, sušeni začin. Glavna uporaba im je za poboljšanje okusa mesa, temeljaca, juha, salata i deserata, a jedan su od temeljnih sastojaka mesnih i povrtnih industrijskih umaka.
Pašteta Dora
Prepravljanjem izvornog recepta koji potječe od kuharice s dvora Pejačević dobivena je pašteta specifičnog i iznimno dobrog okusa, čime smo potvrdili poznati navod: “Nema novih jela, postoje samo novi ljudi koji ne poznaju stara jela”.
Osim u jelima, klinčić je jedan od glavnih sastojaka pojedinih čajeva (danas u svijetu izuzetno popularan Chai čaj) te u zimskim mjesecima u kuhanim vinima. U jelima se vrlo često koristi u kombinacijama s drugim srodnim začinima poput cimeta, muškatnog oraščića, kora citrusa i/ili vanilije.
Vrste jela
Kuhano vino s klementinama
Ljubitelji kuhanog vina zasigurno jedva čekaju hladnije zimske dane kada je najslađe zagrijati se uz šalicu ovog vrućeg napitka. Probajte ga uz dodatak klementine ili naranče.
Cijeli sušeni plod klinčića najčešće se koristi u čajevima i zimskim napitcima na način da se dodaje na kraju u napitak za intenzitet okusa.
Za pripremu mesnih i ribljih jela odnosno umaka, klinčić se dodaje s ostalim povrćem i začinima kako bi se tijekom pirjanja stopio sa ostalim aromama.
Ukoliko se upotrebljava u pripremi pita i deserata, koristi se i dodaje zajedno s ostalim začinima u kremu kako bi se stigle ispoliti sve arome i okusi.
Za pripremu pašteta i umaka, klinčić također dodajete zajedno s ostalim začinima, ali pred kraj same pripreme za završni sjaj gotovom jelu.