Svemoguća bundeva: Recepti kakve još niste probali

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Bundevu u kuhinji godinama smo zanemarivali, no napokon je njezino Visočanstvo došlo na svoje. Sada slobodno možemo reći kako će njezinih pet minuta slave itekako potrajati. Dokaz tomu je nepregledno mnoštvo recepata od tekućih, slatkih, kiselih, slanih i hrskavih, jednom riječju nema zone u kulinarstvu u koju bundeva nije ušla. Otkrivamo neke od najmaštovitijih

Zrela jestiva bundeva, dinjastog, jabučastog, kruškastog oblika ima sočno meso izrazite narančaste boje. Okus zrele jestive bundeve je slatkast i bez naročite arome, osim tzv. mošusove bundeve. Bilo da je kuhana, pečena, kao pire, u juhi i u rižotu, kao pita ili nadjev, uvijek očarava svojom finoćom okusa i bojom.

Bilo da je kuhana, pečena, kao pire, u juhi i u rižotu, kao pita ili nadjev, bundeva uvijek očarava svojom finoćom okusa i bojom

Odabir kuharskih tehnika samo je početak u pripremi jela od bundeve. Kuhane bundeve upotrijebite s maslacem kao samostalno jelo ili prilog, za pripremu umaka i hladnih salata. Pirjana bundeva može biti sastavni dio variva samostalno ili s drugim povrćem, kao dio nadjeva za palačinke, savijače, pite najčešće u kombinaciji sa svježim sirom. Pečena bundeva sama za sebe je delicija, samostalno ili u kombinaciji s mesom, ili kao dio salatne marinade.

Jela od bundeve mogu se oplemeniti začinskim travama i mirodijama poput peršina, majčine dušice, kadulje, lovora, muškatnog oraščića, đumbira i cimeta.

Pogledajte Cool prijedloge pripreme bundeve i uživajte u raznolikosti i bogastvu okusa koje nudi.

Krekeri od bundeve!

Sjemenke volim to znate,bundevu isto pa hajd da spojim sve to skupa,za sve ljubitelje bundeve!

Puding od bundeve s mandarinama

Ovaj kremasti desert s bundevom i sokom mandarina, oraspoložit će vas ne samo bojom nego i svojim prekrasnim okusom

Pumpkin truffles

...opet je inspiracija bila bundeva, ali ovaj put i Ras el Hanout, sjevernoafrička mješavina začina koja mi je odmah zamirisala na nešto što bi išlo s bundevom jer prevladavaju topli začini. Sam naziv na arapskom govori da je u sastavu ono 'najbolje u trgovini', a točne sastavnice variraju ovisno o području gdje se radi. Mješavina se može naći u Zagrebu, ali možete i jednostavno napraviti mješavinu sličnih začina po izboru (u receptu su navedeni svi začini koji se nalaze u mješavini). Rezultat će biti jedni zanimljivi, aromatični i jako čokoladni truffles koji će iznenaditi vaše goste :)

Sladoled od bundeve

Iako je ljeto godišnje doba rezervirano za pripremu domaćeg sladoleda, svakako isprobajte i ovaj u jesenskoj verziji s okusom bundeve.

Churros sa muskatnom bucom

Izvana krckavi , a iznutra mekani i socni . Zbog buce im je sredina dodatno kremasta , pa imas osjecaj  kao da su punjeni nadjevom . I na kraju jos servirane sa umakom od cokolade , savrseno .

Lazanje s bundevom

Fine, kremaste lazanje s bundevom u ovo jesenje vrijeme skroz su neodoljive. Tope se u ustima, a i odlična su fora ako ukućanima želite podvaliti bundevu koju inače kategorički odbijaju. Fino i lako jelo jer umjesto mljevenog crvenog mesa koristite mljevenu puretinu. Probajte!

Fritule s bundevom

......pahuljaste, boje dukata, ma predobre :)

Unable to render element.

Mirisni ragu sa bundevom

Neki dan sam od muževog prijatelja dobila dvije divne bundeve ekološki uzgojene u njegovom vrtu i odmah sam znala što ću od nje najprije pripremiti-jer ovaj recept iz jednog starooog broja časopisa "sale & pepe"(2003.g.) već dugo čeka na isprobavanje kod mene...ovaj mirisni ragu osvojio me ne samo bundevom,nego i mirisom i okusom cimeta i klinčića...moja kuhinjica je mirisala na jesen...ja sam u ovome guštala(a on,uh-malo manje-mislila sam da će ga osvojiti svinjetina u ovom raguu,bez obzira što on baš jako ne ljubi cimet u slanim jelima-a šta mu ja mogu-samo je malo pojeo tako da je meni ostala jedna porcija za današnji ručak)...probajte,nadam se da će vam se svidjeti!

Bundevaste buhtle :)

Iako smatram da je recept jos u ‘radnoj verziji’, neki su malo nestrpljivi, pa ga pisem :)

Cuftice od sardina i bundeve

Meni jedan od lepsih nacina da se pojedu sardine ;)

Punjene pohane šnicle sa bundevom

Na temu tjedna...buća..   Pohana  punjena sa sirom i pećenom bućom  u pećnici

 Kad vidim ljepu šniclu  žao mi je ne zarolati je  i dok sam jedne nedjelje ove jeseni radila ručak  nastala  je i ova varijanata  dok se buća  finooo pekla u pećnici  a šnicla  je  bila velika  i spremna da je zarolam nježnooo..    Recept može biti i Gluten Free samo stavimo bezglutena mrvice za pohanje..

Namaz od bundeve

Sada kad je znanstveno dokazano da su iza bundeve ostali: tartufi, kamenice, kavijar ... nudim vam još jedan zdravi, fini i brzi bundevasti receptić ...

Pumpkin Eggs

Kajgana s pireom od bundeve i ribanim sirom... po želji naše drage Goge koja baš voli jaja za doručak :)

Pumpkin Pie Latte...

Ovo je stvarno nesto fantasticno...mjesavina kafe,mljeka i pirea od bundeve...

Ekzotican nabujak od heljde, bundeve i graska

Zdrav i lagan obrok, uz salatu odlican rucak :)))))

Slane fritule sa bundevom i paprikom

Prema jednom azijskom receptu, samo ja sam malo zamijenila sastojke jer je originalni recept slatka verzija, ja sam napravila slanu verziju. :)

Ciabatta s bundevom, kaduljom i parmezanom

hrskava, mirisna, zamamna, jednostavna, a opet jednostavno drugačija... na traženje dragih dama sa ovih stranica, predstavljam vam jesensku bundevastu ciabattu (pisano na brzinu, iako je dobro fotodokumentirano) :)

Pljeskavice sa bundevom

Lagane, socne pljeskavice od pileceg belog mesa i bundeve, osvezene limunom i zamirisane djumbirom ;)

Punjena muškatna tikva

Bundevu obožavamo, i u slatkim i u slanim jelima. Danas nešto malo drugačije.

Raviole sa bundevom

Bundeva kao prilog

Recept iz knjižice " Neka buče govore jelom " iz 2010. godine s Bučijade u Ivanić Gradu , bio mi je osnova kod pripreme ovog priloga

Humus od pečene bundeve

Savršeno! Od Gordona Remzija.

Čokolada

Zadovoljstvo na kvadrat