Slavimo svako zrno riže
- Zanimljivost by coolinarika.com -Riži ćemo zahvaliti na postojanju slaveći svako zrno i vjerujući da će upravo ona prehraniti čovječanstvo.
![](https://piovariations.cdn.podravka.net/11722ea2-631f-11eb-8caf-0242ac120060/v/98faa490-64bd-11eb-a93a-0242ac130010/1024x439-98fab4da-64bd-11eb-ac3a-0242ac130010.jpeg)
Riječ riža se u mnogim jezicima, poput našeg, označava kratkom dvosložnom riječju, koja kao da potvrđuje njezinu jednostavnu prirodu.
Jednostavna u izgledu i pripremi, riža zapravo skriva cijeli jedan svijet, sastavljen od preko 140.000 različitih vrsta te tisuće i tisuće recepata. I sama spadam među one koji na popis za kupovinu ne pišu "riža", već arborio, jasmin, vialone, crna, integralna duga, basmati. Ovisno o tome što namjeravam kuhati.
Vrste riže
Glavna podjela vrsta riže je na tzv. indijske i japanske.
Indijske vrste karakteriziraju duguljasta zrna, koja nakon kuhanja ostaju rahla i odvojena. Uzgajaju se u zemljama s tropskom klimom i vrlo su otporne na sušu i visoke temperature. Služe kao prilog složenijim jelima, odlične su u hladnim ljetnim salatama ili pri kuhanju tehnikom pilav (riža se kuha pokrivena i bez miješanja u određenoj količini vode, dok potpuno ne ishlapi). Tajlandski jasmin i indijski basmati neke su od najpoznatijih vrsti riže dugoljastog zrna.
Japanske vrste mogu se pohvaliti okruglim, kratkim zrnima, a uzgajaju se u umjerenim klimama. Koriste se za pripremu sushija, rižota i deserata, jer posjeduju veću količinu škroba i jelima daju kremastu strukturu.
Rižu također možemo podijeliti po boji. Dosad egzotične vrste, poput crvene, crne, smeđe riže postepeno osvajaju naše kuhinje, prepoznajemo ih po okusu i otkrivamo nove kombinacije. Nevjerojatno je kad pomislimo da smo do pred nekoliko desetljeća rižu prekuhavali te gumenu, prekuhanu masu koristili isključivo kao prilog raznim saftovima, a danas smo u stanju pripremiti desetke različitih predjela, glavnih jela, do deserata.
![](https://piovariations.cdn.podravka.net/23008ca4-631f-11eb-8986-0242ac120015/v/5a667e06-64be-11eb-aef3-0242ac130010/1024x2048-5a668c84-64be-11eb-ae43-0242ac130010.jpeg)
Kako zahvaliti riži da postoji?
Slaveći svako zrno i vjerujući da će upravo ona prehraniti čovječanstvo, kad nas na Zemlji bude 10, 12, 13 milijardi. Jedinstvena biljka koja brzo raste, malo troši, zasitna i lako probavljiva. Ne preostaje nam drugo nego nastaviti skupljati recepte s rižom.
U nastavku možete pronaći samo nekoliko recepata kao poticaj za daljnje pretraživanje:
Janjetina s rižom
![](https://piovariations.cdn.podravka.net/230094f6-631f-11eb-89e0-0242ac120015/v/5a667e06-64be-11eb-aef3-0242ac130010/480x960-5a668b44-64be-11eb-88cb-0242ac130010.jpeg)
Lagana riža s tunom
![](https://piovariations.cdn.podravka.net/2300983e-631f-11eb-9d09-0242ac120015/v/5a667e06-64be-11eb-aef3-0242ac130010/480x960-5a668b44-64be-11eb-88cb-0242ac130010.jpeg)
Đuveč od graška i mahuna
![](https://piovariations.cdn.podravka.net/1da13fb4-610e-11eb-9eca-0242ac120043/v/5a667e06-64be-11eb-aef3-0242ac130010/1600x3200-5a668d88-64be-11eb-ac4d-0242ac130010.jpeg)
Crni rižoto
![](https://piovariations.cdn.podravka.net/f6c26652-610d-11eb-8481-0242ac120047/v/5a667e06-64be-11eb-aef3-0242ac130010/480x960-5a668b44-64be-11eb-88cb-0242ac130010.jpeg)
Riža s mlijekom (Arroz con Leche)
Riža s mlijekom (Arroz con LEche)
![](https://piovariations.cdn.podravka.net/d7ebdd12-610d-11eb-ae62-0242ac12001f/v/5a667e06-64be-11eb-aef3-0242ac130010/480x960-5a668b44-64be-11eb-88cb-0242ac130010.jpeg)