Jela s gljivama na 9 različitih načina
- Zanimljivost by coolinarika.com -Gljive svježe ili suhe uvedite na svoj tjedni jelovnik i to nekoliko puta tjedno, jer su niskokalorične i neupitno zdrave. Otkrit ćemo vam kako.
Gljive spadaju u namirnice biljnog porijekla i jedine sadrže u svom sastavu vitamin D, koji je neophodan u sprječavanju rahitisa i nekih drugih bolesti kostiju. Nutritivno su bogate hranjivim tvarima, osobito vitaminima B1, B2, C i D, mineralnim tvarima, naročito kalijem, željezom, cinkom i kalcijem, a isto tako bogate su i dijetnim vlaknima.
Znanstveno je dokazano da gljive sadrže tvari koje:
snižavaju kolesterol,
poboljšavaju krvotok,
reguliraju tlak,
probavu i šećer u krvi,
usporavaju starenje,
pomažu pri mršavljenju i jačaju imunološki sustav.
Nama najdostupnije su sljedeće vrste: svježi šampinjoni i bukovače, svježe i sušene shiitake te vrganji.
Priprema gljiva
Svježe šampinjone očistite četkicom i nemojte ih prati u vodi, jer su ionako pune vode. Shiitake operite pod vodom, a i vrganje. Suhe shiitake i suhe vrganje namočite 10-ak minuta u vodi i stavite kuhati, ali zajedno i s vodom u kojoj su se gljive namakale.
4 vrste gljiva, 9 načina pripreme
1. Za predjelo ili malo jelo gljive popecite na maslinovom ulju i pripremite fine bruskete sa svježom rajčicom, svježim bosiljkom i suhim origanom na prepečenom integralnom kruhu. Obavezno začinite češnjakom - tko ne voli češnjak može ga slobodno izbaciti. Raspolažete li s više vremena pripremite Bruskete s vrganjima i sirom omiljene među gurmanima.
Juha od gljiva i rabarbare
Bogat mesni okus šampinjona i kiselkasti okus rabarbare spojili smo u kremastu juhu koja je jednostavna za pripremu, a njen osvježavajući okus će vas oduševiti. S manje rabarbare i više vrhnja ublažit ćete kiselost i dozirati je u skladu s vašim ukusom.
U žurbi ste, a znate da je dobra juha početak dobrog ručka. U pomoć stiže brza, ukusna i odlična juha, a za to je zaslužna Podravka koja vam nudi dvije ukusne guste juhe. Krem juhu od gljiva poslužite s popečenim kockicama integralnog kruha umočenog u maslinovo ulje i listiće suhog timijana. Krem juhu od gljiva za svečane prilike oplemenite dodatkom suhih namočenih vrganja i shiitaki. Vrganje i shiitake dodajte u juhu zajedno s vodom u kojoj su se namakale i zajedno skuhajte. Uživat ćete u novim i interesantnim okusima. Kreirajte i igrajte se sami.
3. Rezanci s umakom od gljiva prava su delicija koju poslužite uz hrpu razne salate (rikola, zelena salata, matovilac ili sl.) začinjene s bučinim uljem i jabučnim octom.
Popečci od bulgura s umakom
Predlažemo vam da isprobate ovu varijantu popečka od egzotičnog bulgura s dodatkom umaka od majoneze, soka limete i slatkog vrhnja. Posebno će u popečcima uživati ljubitelji ljutog okusa.
s gljivama pripremite za vegetarijance, ali i sve ostale gurmane.
5. Šampinjone možete sirove narezati na listiće i s njima pripremite ukusnu salatu s listićima šampinjona. Malo drugačije, a prije svega ukusno i fino.
6. Spoj ribe i gljiva isprobajte u nešto zahtjevnijoj pripremi oslića s finim umakom od gljiva. Probajte, isplati se!
7. Goste iznenadite kreativnom delicijom u obliku ražnjića koje ćete na grillu peći zajedno s gljivama.
Piletina s gljivama i kaparima
Nemate li pri ruci prošek koji će dodatno naglasiti aromu ovih namirnica, pileći medaljoni s gljivama i kaparima bit će jednako ukusni i uz dodatak drugog bijelog vina.
Fant umak od gljiva i Fant piletina s gljivama u umaku od vrhnja obogatit će vaše kulinarsko umijeće, a duljina pripreme obroka znatno će se smanjiti, dok je savršen okus jela zajamčen. Zajedno s Fant mješavinama i gljivama pripremite fantastičnu tjesteninu ili rižu i palentu u umaku.
Svinjski gulaš
Krepko jelo iz lonca prijedlog je za svakodnevnu kuhinju. Sastojci su pristupačni i jeftini, jedino se za vrganje morate pobrinuti na vrijeme. A uz svinjetinu se vole “prošvercati” i suhe šljive koje će dati mrvicu slatkoće.
Gotovo jelo Mesni ragu sa šampinjonima Podravka dobro će doći u nedostatku vremena i ponuditi brz i kvalitetan obrok, koji još po želji možete obogatiti svojom osobnom kreativnošću.
Uživajte, kreirajte i igrajte se, a prije svega uvedite gljive na svoj jelovnik što češće, osjećat ćete se bolje i poletnije.